Haos u prodavnicama: U Hrvatskoj trgovci sklanjaju robu ograničene cene

13.09.2022

07:49

0

Autor: 24sedam

Vlada Hrvatske ograničila je zbog visoke inflacije cene nekih osnovnih životnih namirnica ali je to izazvalo haos i nestašice u prodavnicama

Haos u prodavnicama: U Hrvatskoj trgovci sklanjaju robu ograničene cene
Prodavnica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

- Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, haotična – reči su kojima je opisao primenu Vladine odluke o ograničavanju cena najprodavanijih vrsta brašna, mesa, mleka i šećera u hrvatskim malim radnjama Robert Fućak, vlasnik trgovine u Rijeci i član vodstva Saveza udruženja malih trgovaca (SUMT).

Trgovci su u nedoumici da li da menjaju cene, i tako krše zakon koji je „jači“ od uredbe Vlade ili da se povinuju.

- S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cene jer bi isticanjem cena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u delu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cene - kazao je Fućak za „Jutarnji list“.

Ovaj trgovac nije jedini jer među članovima njegovog udruženja, u kome je 380 firmi, kažu da sada na tržištu ima tri „stava“ šta treba raditi. Neki su uklonili sporne proizvode s polica, neki su istakli nove cene, a neki su ostavili stare.

Ni veliki trgovinski lanci, prema saznanjima SUMT, ne znaju kako da sprodu Vladinu odluku o ograničavanju cena a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Ograničene marže i količine

Vladina uredba donosi sa ograničenom cenom i ograničenje količina proizvoda na koje se ona odnosi.

Vlasnik trgovačkog lanca „Boso“, Bosiljko Stanić, je u svojim radnjama ograničio prodaju šećera na dva kilograma po kupcu.

- Mi na šećeru trenutno gubimo kunu i 50 lipa (23,5 dinara) po kilogramu u odnosu na nabavnu cenu. Ograničenje smo uveli kako bismo sprečili udar potrošača, a za dalje ćemo videti. Mislim da to neće biti problem za obične potrošače, već za vinare, poslastičare i ostale koji trebaju veću količinu šećera - kazao je Stanić.

I treća odlika uredbe o kontrolisanju cena je da trgovci imaju smanjene marže. One se kreću od jedan odsto (šećer, mleveno meso, svinjski but bez kostiju) do pet odsto (brašno, suncokretovo ulje, sveža piletina, mleko).

Uredba o ograničenju cena osnovnih namirnica postoji i u Srbiji, uz određene izmene marži i cena, od novembra prošle godine. Tokom primene povremeno su se javljale nestašice nekih od proizvoda, a poslednje su aktuelan nedostata na rafovima šećera i "kratkotrajnog" mleka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike