Biće mleka: Vlada menja uredbu, trgovci dobijaju novu cenu, ali i manju maržu

06.09.2022

08:19

0

Autor: 24sedam

Vlada Srbije je na današnjoj sednici izmenila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, između ostalog i mleka

Biće mleka: Vlada menja uredbu, trgovci dobijaju novu cenu, ali i manju maržu
Mleko - Copyright Unsplash

Posle samo deset dana od produžetka stare uredbe o maksimalnim cenama osnovnih namirnica, Vlada Srbije je ponovo promenila svoju odluku i donele novu cenu mleka.

Nova maksimalna maloprodajna cena mleka je povećana za devet dinara, pa će sada UHT mleko sa 2,8 posto mlečne masti koštati 128,99 dinara, piše Euronews.rs.

Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i smanjuje se sa 12 na pet posto.

Na istoj sednici Vlada je zabranila izvoz svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Proteklih desetak dana na srpskom tržištu je došlo do poremećaja snabdevanja svežim mleko, koje se tako u deficitu pridružilo šećeru, s kojim problema ima malo duže.

Prethodna uredba, produžena 30. avgusta, određivala je cenu mleka na 119,99 dinara, ali ta cena očigledno nije podmirivala računice proizvođača i trgovaca.

Sada bi to trebalo da se, uz rast cene od osam odsto, promeni.

Kao razlozi nestašice mleka, u javnosti su navođeni manja mlečnost krava u letnjem periodu, suša koja je ispostila stočnu hranu i višedecenijsko zapostavljanje stočnog fonda i stočara u Srbiji.

Za razliku od slične situacije sa šećerom, Vlada nije najavila pojačanu inspekciju i proveru da li se roba negde lageruje i da li neko manipuliše tržištem zarad veće cene. To je i logično, jer mleko je kratkotrajnija roba od šećera, i manipulacija sa „sklanjanjem robe“ sa tržišta je teže izvodiva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike