Industrijska proizvodnja ozbiljno potonula: Pad po oblastima veći od 10 odsto

09.09.2022

10:27

0

Rezultati privredne aktivnosti u julu, mereni industrijskom proizvodnjom, pokazuju opšte potonuće, ocenjuje se u najnovijem izdanju MAT-a

Industrijska proizvodnja ozbiljno potonula: Pad po oblastima veći od 10 odsto
Ilustracija - Copyright Profimedia

Industrijska proizvodnja u Srbiji prima ozbiljne udarce zbog skupih sirovina, energenata i smanjenje potražnje u EU. Motor industrijske prozovdnje, prerađivačka industrija, u julu je zabeležila međugodišnji pad, zatim ozbiljan pad desezonirane vrednosti.

Pad je raspoređen na skoro sve oblasti, kaže u analizi privredne aktivnosti, Stojan Stamenković iz Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije.

- Najveći međugodišnji pad u julu, po 10 i više procenata, imale su proizvodnja odevnih predmeta, prerada drveta osim nameštaja, hemijska industrija, proizvodnja proizvoda od gume i plastike te metalnih proizvoda osim mašina i uređaja - navodi Stamenković.

Dodaje da je u svima njima desezonirani pad u julu bio izuzetan i duboko ispod proseka prethodne godine.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, navodi da je za razliku od prethodnih meseci, u kojima je uvoz međugodišnje rastao znatno brže od izvoza, u julu rast usporen, a rast izvoza je premašio rast uvoza.

Stamenković ističe da je visok porast uvoznih cena pojačan i nastojanjem da se uvozom obezbedi i stvaranje zaliha zbog moguće nestašice, pre svega energenata na svetskom tržištu.

Što se inflacije tiče, navodi da je u julu nastavljeno njeno međugodišnje povećanje, koje je započelo u februaru prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike