MAT: Privreda ide nabolje, strah od posledica ukrajinske krize ostaje

06.04.2022

10:33

0

Februarska slika srpske privrede je bolja nego januarska, posebno kod prerađivačke industrije, kažu analitičari MAT-a

MAT: Privreda ide nabolje, strah od posledica ukrajinske krize ostaje
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

Za razliku od januarskih, februarski podaci prikazuju sliku privredne aktivnosti koja je vrlo povoljna sa jednim izuzetkom, a reč je o smanjenju proizvodnje u elektroprivredi, navodi se u najnovijem broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta u Beogradu.

Pojašnjava se da je smanjenje proizvodnje u elektroprivredi u februaru produbilo međugodišnji pad na više od jedne četvrtine i da je uvoz više nego osmostruko povećan.

Zbog toga je, navodi autor analize privredne aktivnosti Stojan Stamenković, ukupna industrijska proizvodnja i u februaru imala mali međugodišnji pad, iako joj je trend blago rastući, a porastao je i desezonirani indeks.

Prerađivačka industrija je u februaru zabeležila i međugodišnji i osetan desezonirani porast, a ubrzani su i priraštaji, navodi Stamenković i ocenjuje da su ključni doprinos tome dale prehrambena i industrija duvana, te proizvodnja osnovnih metala i metalnih proizvoda, osim mašina kao i proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava.

Eksplozija uvoza

Kao posebno upadljivo u kretanjima na početku godine autor navodi visok rast spoljnotrgovinske razmene i u okviru njega eksploziju rasta uvoza čiji je rast u prva dva meseca 2022. godine više nego dvostruko premašio rast izvoza.

Pritom su glavne komponente toga rasta bile uvoz sirove nafte i gasa, koksa i naftnih derivata, hemijskih proizvoda i električne energije.

Kada je reč o inflaciji, navodi se da je ona povećana i u februaru, iako su kretanja zaključno sa februarom, osim privrednog rasta nagoveštavala i verovatno ublažavanje inflacije.
Dodaje se da je sada otvoreno pitanje promene ovih tokova zbog događaja u Ukrajini i efekata kako samog rata tako i sankcija uvedenih prema Rusiji.

Takođe i da trenutni događaji u vezi sa Ukrajinom pre nagoveštavaju da će se stanje pogoršati nego poboljšati.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike