Sprečavali konkurenciju: Uvoznik Nespreso aparata kažnjen sa 53.000 evra

07.09.2022

08:45

0

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila novosadsku firmu „SF1 Cofee“

Sprečavali konkurenciju: Uvoznik Nespreso aparata kažnjen sa 53.000 evra
nespreso copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Novosadsko preduzeće „SF1 Cofee“ kažnjeno je zbog ometanja konkurencije na tržištu i ono odlukom Komisije za zaštitu konkurencije (KZK) mora da plati 6,2 miliona dinara u državni budžet.

Firma, inače uvoznik „Nespresso“ aparata za instant kafu, kaženjen je zbog zaključivanja restriktivnih sporazuma radi ograničavanja i sprevačavanja konkurencije, tj. zbog fiksiranja cene parnerima koji su prodavali tu robu.

Komisija u odluci objavljenoj u „Sliužbenom glasniku Republike Srbije“ navodi da je ta firma tokom redovnih i akcijskih prodaja sa kupcima u veleprodaji ugovarala i sprovodila poslovnu strategiju kojom su utvrđene cene u daljoj prodaji u fiksnom iznosu koji je jednak maloprodajnim cenama.

- Tako je „SF1 Cofee“zaključio restriktivne sporazume koji za cilj imaju značajno ograničavanje, narušavanje i sprečavanje konkurencije, a što predstavlja povredu konkurencije iz Zakona o zaštiti konkurencije - navodi KZK.

Komisija je utvrdila da su ti restriktivni sporazumu zabranjeni i ništavni "ex lege".

Za „SF1 Cofee“ određena je „mera zaštite konkurencije“ od 6,19 miliona dinara što će uplatiti u državni budžet a firmi je zabranjeno svako buduće postupanje kojim bi se mogla ograničiti, narušiti ili sprečiti konkurencija na način za koji je utvrđeno da je protivzakonit.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike