"Možemo da stanemo na crtu svetskim sajmovima vina": Udruženje za biljnu proizvodnju ocenilo "Vinsku viziju Otvorenog Balkana"

04.09.2022

19:00

0

Ovaj sajam nas je kao region stavio na višu letvicu svetskih proizvođača i dao prostor velikim kupcima i distributerima u svetu da posebno obrate pažnju na vinarije koje dolaze iz ovog regiona, rekao je sekretar ovog udruženja

"Možemo da stanemo na crtu svetskim sajmovima vina": Udruženje za biljnu proizvodnju ocenilo "Vinsku viziju Otvorenog Balkana"
sajam vina (1) - Copyright Tanjug

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović izjavio je danas, poslednjeg dana sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana", da ta manifestacija svojom organizacijom i kvalitetom vina iz ovog regiona može da "stane na crtu" svetskim vinskim sajmovima.


On je u izjavi za Tanjug rekao kako je početkom godine, kada se javila ideja organizovanja ovakvog događaja, bilo dosta sumnji u PKS, ali i kod vinara da će to uspeti, ali da se ispostavilo da je inicijativa bila dobra.
Tanjug
 

- Za kratak period je napravljen fantastičan dizajn prostora i uspeli smo da animiramo, ne samo vinarije i destilerije sa ovog prostora, nego i iz inostranstva. Prisutno je bilo preko 370 vinarija i preko 40 destilerija. Samo iz Srbije je učestvovalo 170 vinarija, iz Severne Makedonije 44 i 21 iz Albanije, ali su došle i iz Crne Gore, BiH, Španije, Italije, Fancuske, SAD, Juže Afrike, Portugalije Australije, SAD, Rumunije i Moldavije - naveo je Bogunović.

On je napomenuo da je uspeh organizovanja "Vinske vizije Otvorenog Balkana" tim veći što se ovoliki broj proizvođača vina odazvao u trenutku dok traje ovogodišnja berba grožđa.

- Imali smo u prvom delu sajma jednu čitavu halu za poslovne sastanke, pa smo u jednom danu imali 400 poslovnih sastanaka, a zatim su svi ti kupci mogli da prođu kroz hale, probaju vina i obave posebne razgovore sa vinarima - dodao je Bogunović.

Podsetio je da je Beogradski sajam obezbedio posebnu halu za predavanja o vinima, načinima serviranja i konzumiranja vina i drugim temama vezanim za vinarstvo. Kao poseban kvalitet beogradskog sajma vina je istakao to što je renomirani žiri sastavljen od 25 vrhunskih poznavalaca ocenjivao kvalitet uzoraka vina iz zemalja Otvorenog Balkana.

- Videli smo na tom takmičenju da ovaj region ima kvalitet na svetskom nivou i da sa ovom organizacijom sajma i kvalitetom vina možemo da stanemo na crtu svim svetskim sajmovima - naglasio je Bogunović.

Tanjug/Printscreen
 

On kaže da poslovni rezultati sajma tek treba da uslede, jer su načinjeni samo prvi kontakti proizvođača i trgovaca, ali podseća da je jedan posao sklopljen.

- Zasad je realizovan veliki posao sa firmom iz Kine s kojom su dve naše srednje vinarije uspele da naprave ozbiljan ugovor o izvozu 110.000 boca vina, što je prilično veliki ugovor za naše vinarije i to sa kineskim kupcem za koga svi misle da traži neke ogromne količine i nenormalne serije proizvodnje, ali to nije slučaj - rekao je Bogunović.

Ocenio je da je prednost to što ćemo se na tržištu plasirati kao region sa dobrim vinima, rame uz rame sa proizvođačima iz Italije, Španije i Francuske.

Tanjug
 

- Upravo ovaj sajam nas je kao region stavio na višu lestvicu svetskih proizvođača i dao prostor velikim kupcima i distributerima u svetu da posebno obrate pažnju na vinarije koje dolaze iz ovog regiona, pogotovo što je kvallitet vina od internacionalnih sorti grožđa na veoma visokom nivou, što se dokazuje prestižnim međunarodnim nagradama - smatra Bogunović.


Dodaje da je kvalitet više ponuda vina od autohtonih sorti grožđa sa podneblja Balkana.

- Svetska scena je zasićena standarnim sortama. Svetski somelijeri i brend menadžeri restorana traže nešto novo, drugačije, specifično i to je niša na tržištu od naših autohtonih sorti, a ovakav sajam je prostor da mi malo intenzivnije promovišemo takva vina i da se bolje pozicioniramo na svetskoj mapi vina - ocenio je Bogunović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike