Ministarka obećava: Biće peleta za 10 dana

23.08.2022

11:01

0

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da se potpuna stabilizacija na tržištu peleta očekuje u narednih desetak dana

Ministarka obećava: Biće peleta za 10 dana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nedostatak ogrevnog drveta i peleta na tržištu Srbije Vlada će pokušati da reši angažovanjem Vojske Srbije. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je tokom boravka u Kruševcu izjavila je da će Vojska Srbije pomoći JP "Srbijašume“ u krčenju šumskih puteva, te da će svi proizvođači peleta dobiti potrebne količine sirovog drveta.

- Ograničili smo cenu peleta, zabranili izvoz i na putu smo ka potpunoj stabilizaciji tržišta, posebno jer će i Vojska Srbije pomoći JP „Srbijašume“ kod Knjaževca i Medveđe u krčenju šumskih puteva i biće dovoljno sirovog drveta za sve proizvođače - rekla je ona.

Nije precizirano da li će vojska učestvovati u samoj seči, što je veoma riziča posao i za obučene drvoseče, ili će samo davati logistiku za izvlaćenje i transport drveta.

Na pelet se greje svako deseto domaćinstvo

Ministarka je navela je da oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, a milion ogrevno drvo.

- Mi smo učinili sve što smo mogli za sve kategorije da dobiju na vreme energent koji koriste. Inspekcije su na terenu, koliko god to bilo neprijatno, potrebno je da pokažemo da država prati da li se poštuju donete odluke - rekla je ona.

Navela je da je u 45 lokalnih samouprava izvršena kontrola 151 privrednog subjekta.

- Njih 108 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 37 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka - rekla je ona.

Mihajlovićeva je poručila da se svakodnevno radi na stabilizaciji tržišta kako bi domaćinstva imala dovoljno peleta i ogrevnog drveta.

- Verujem da će u narednih sedam do 10 dana doći do potpune stabilizacije - zaključila je ona.

Proizvođači peleta nestašicu u objašnjavaju time što „Srbijašume“ nisu isporučile ni polovinu ugovorenih količina drveta koje je sirovina za proizvodnju peleta. Iz državne firme kašnjenje sa isporukama pravdaju zaostatkom napravljenim zbog lošeg vremena prošle zime i otrežanih uslova za izvlačenje drvceta iz šuma, kao i nedostatkom radne snage.

Do peleta je bilo teško doći i prethodnih meseca ali praktrično ga nema otkako je cena ograničena na 320 evra po toni. Pre oodluike o zamrzavanju cene, na tržištu se tona prodavala za 350 evra po toni. Proizvođači tvrde da na toni zarađuju samo 20 do 30 evra, jer su im inputi znatno poskupeli u odnosu na prošlu godinu.

Na praznjenje stovarišta čim se pelet pojavi utiče i to što su korisnici u stahu od predstojeće zime i dalje rasta cene, odlučili da sve potrebne količine kupe odmah.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike