Uputstvo: Prijava, promena i odjava sa osiguranja

27.07.2022

16:57

0

Autor: 24sedam

U kom roku i kako se obavlja prijava i odjava u PIO Fondu

Uputstvo: Prijava, promena i odjava sa osiguranja
kovid sertifikat propusnica - Copyright Tanjug/Sava Radovanovic

Svojstvo osiguranika stiče se danom početka a prestaje danom prestanka zaposlenja, obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti, odnosno obavljanja ugovorenih poslova i ne može se steći pre navršenih 15 godina života, objavio je Fond PIO na svom instagram profilu.

Svojstvo osiguranika, kako navode, utvrđuje se na osnovu jedinstvene prijave na obavezno socijalno osiguranje koja se podnosi u elektronskom obliku preko portala Centralnog registra (CROCO).

Jedinstvena prijava podnosi se najkasnije pre stupanja zaposlenog i drugog radno angažovanog lica na rad, odnosno u roku od tri radna dana od dana početka obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti.

Odjava osiguranja podnosi se u roku od tri radna dana od dana prestanka zaposlenja, prestanka obavljanja poslova ili prestanka obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti.

Prijava promene podnosi se u roku od tri radna dana od dana nastale promene u toku osiguranja.

Podaci o osiguranju nalaze se u elektronskoj formi u Centralnom registru i u bazi matične evidencije Fonda PIO. Ukoliko su zaposlenima potrebni dokazi o podacima iz osiguranja, uverenja mogu dobiti u Fondu PIO o svim periodima zaposlenja, odnosno osiguranja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike