Za rast penzija potrebna izmena zakona, a evo kojih

02.07.2022

12:23

0

Najavljeno povećanje penzija do kraja godine zahteva određene promene propisa

Za rast penzija potrebna izmena zakona, a evo kojih
Copyright 24sedam/Ilustracija/Pixabay

Da bi najstariji u Srbiji krajem godine dobili obećano povećanje penzija od devet odsto, nadležni bi do tada morali da izmene Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. Jedino na taj način računi penzionera moći će da budu uvećani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da kada učešće penzija u bruto domaćem proizvodu padne na 9,1 odsto, imamo pravo na vanredna povećanja. Kada je učešće između 10 i 10,5 odsto, penzije mogu da prate plate, od 10,5 do 11 odsto se primenjuje švajcarska formula, a preko toga se usklađuju sa inflacijom, pišu Novosti.

Ima više načina...

- Uspeli smo da spustimo na učešće od 9,1 do 9,2 odsto BDP. Povećanje će ići u dva navrata. Prvo povećanje će biti u novembru ili decembru, a drugo najkasnije od 1. januara. Ukupan rast bio bi 19,1 odsto, i to bi bilo najveće povećanje - objasnio je Vučić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić naglašava da je indeksacija penzija u skladu sa švajcarskom formulom definisana Zakonom o PIO, pa se ona može promeniti samo izmenom ovog propisa. Poboljšanje položaja penzionera bez izmena zakona o PIO moguće je samo odobravanjem jednokratne pomoći penzionerima.

- Postoji više načina da se švajcarska formula unapredi sa ciljem da se spreči znatnije pogoršanje standarda penzionera. Jedan od načina je da se u formuli poveća ponder uz plate na, na primer, 0,75, što znači da penzije u većoj meri prate kretanje plata. Druga je da primanja najstarijih rastu nešto brže kada odnos prosečne penzije i zarade padne ispod određenog nivoa ili kada njihovo učešće u BDP padne ispod tog nivoa - kaže Arsić za Novosti.

Pred nama rizici

Profesor objašnjava i da je moguće kombinovati prethodne mehanizme indeksacije tako što bi se povećao ponder uz plate, a uz to uvelo pravilo za dodatno povećanje penzije ako one padnu ispod određenog nivoa u odnosu na plate ili BDP.

- Povećanje primanja najstarijih je svakako moguće, ali mislim da to nije najadekvatnija politika u uslovima kada prioritet treba da bude obaranje inflacije i kada se država i društvo suočavaju sa opasnostima kao što su energetska kriza, rast kamatnih stopa, usporavanje rasta privrede i slično - naglašava Arsić.

Još jedan razlog protiv je taj što se naša zemlja suočava se visokom inflacijom, a svako veliko povećanje penzija ili plata dodatno će je podsticati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike