Štuca trgovina u celom svetu: STO beleži rast od samo 3,2 odsto

24.08.2022

07:03

0

Robna razmena na globalnom nivou verovatno je usporila u drugom tromesečju pod pritiskom rata u Ukrajini

Štuca trgovina u celom svetu: STO beleži rast od samo 3,2 odsto
granica kamioni profimedia-0509114851(1) - Copyright 24sedam/Profimedia

Trgovina automobilskim delovima i prevoz tereta vazdušnim putem su posustali a ni u drugim segmentima globana trgovina ne izgleda dobro, saopšteno je u utorak iz Svetske trgovinske organizacije (STO).

U prvom tromesečju obim trgovine porastao je 3,2 odsto, što je premalo za period kada bi trebalo da se svet oporavlja od pandemijske krize. Na kraju prošle godine rast je iznosio 5,7 procenata, navodi se u izveštaju STO.

Razmenu su zakočili rat u Ukrajini i stroge mere suzbijanja kovida-19 u Kini, preneo je Rojters.

U junu mesecu je barometar razmene, koji pokazuje njeno kretanje u odnosu na dugoročni trend, iznosio 100 bodova i bio je viši za jedan bod nego u martu, signalizirajući stabilnu trgovinu, s obzirom da je negativan uticaj rata neutralisao ublažavanje koronamera u prolećnom tromesečju.

Vrednost barometra niža je ipak od indeksa koji meri obim razmene, što upućuje na zaključak da je rast trgovine dodatno usporio od aprila do juna, napominje se u izveštaju STO.

Indeks novih izvoznih narudžbina blago je pao, a posustala je i trgovina automobilskim delovima i elektronskim komponentama, dok slabiju aktivnost signalizira i pad indeksa prevoza tereta vazdušnim putem.

Najviše je porastao indeks koji meri kontejnerski prevoz, odražavajući pojačani promet iz kineskih luka, od kojih su neke bile zaključane neko vreme zbog ponovnog izbijanja žarišta kovida, navode iz STO.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike