Kriza je: Japanci moraju da podižu plate

18.08.2022

09:28

0

Nedostatak radne snage u Zemlji izlazećeg sunca podstakao je firme da nude bolje finansijske uslove zaposlenima

Kriza je: Japanci moraju da podižu plate
Tan2022-6-27_71648598_0 - Copyright Tanjug/Yusuke Ogata/Kyodo News via AP

Sve više velikih japanskih kompanija podiže plate kako bi privukle radnike i izašle na kraj sa hroničnim nedostatkom osoblja, nakon više decenija stagniranja zarada zbog deflacije, pokazala je anketa Rojtersa objavljena danas.

Ipak, Korporativna anketa britanske agencije otkriva da povećanje plata još uvek nije primarna taktika kompanija, već digitalizacija za koju kažu da je najpopularnija među brojnim merama koje koriste za rešavanje krize radne snage.

Japanska preduzeća su obično izbegavala povećanje plata jer je višedecenijska deflacija otežavala da veće troškove prenesu na potrošače.

To bi sada moglo da se promeni, jer dvostruki udar - u vidu rasta cena robe i slabiji jen podižu troškove i pojačavaju finansijski pritisak na radnike, koji traže pozicije sa većim platama.

Veće plate, ako digitalizacija ne upali

Anketa, sprovedena među 495 velikih nefinansijskih preduzeća od 2. do 12. avgusta, ukazala je na rastuću spremnost kompanija da ponude veće plate.

Za povećanje zarada ili početnih plata izjasnilo se 44 posto ispitanika kao za jednu od taktika koju će primeniti, naspram samo 25 procenata kompanija koje su u Korporativnom istraživanju iz 2017. rekle da će povećati plate.

Čak 59 procenata učesnika ankete izabralo je digitalizaciju kao jednu od ključnih mera za rešavanje problema deficita radne snage.

Većina kompanija, njih 54 posto, navela je da se suočava s krizom radne snage, pri čemu je taj nedostatak najizraženiji među neproizvodnim firmama, od kojih je 59 odsto reklo da su u škripcu sa osobljem.

Među merama za koje su se preduzeća založila za ublažavanje problema manjka radnika su i poboljšanje radnog okruženja, zapošljavanje tokom cele godine i odlaganje penzionisanja kako bi podstakli starije da rade do poznijih godina života.

Starenje japanske populacije i opadanje broja radnika koje godinama muči treću najveću svetsku ekonomiju, služilo je kao opomena drugim naprednim ekonomijama, uključujući i Evropu, koje se sada suočavaju sa istim problemom.

Japanski kreatori politike se uzdržavaju da odobre veći obim imigracije.

Ukupno 19 odsto firmi je navelo da sada angažuje strane radnike, u poređenju sa 13 posto u anketi iz 2017. godine, navodi Rojters.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike