U PKS puni optimizma: Očekuje se rast prometa

17.08.2022

11:14

0

Autor: 24sedam

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je danas rezultate ankete sprovedene među privredicima tokom jula

U PKS puni optimizma: Očekuje se rast prometa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpski biznismeni očekuju rast prometa u narednom kvartalu a napominju da su ključni faktori unapređenja poslovanja narednog tromesečja raspoloživost resursa, njihova cena i tražnja na domaćem tržištu, pokazala je julska anketa Privredne komore.

Prema podacima PKS-a, tri četvrtine anketiranih privrednika očekuje da će poslovna klima biti ista ili bolja tokom trećeg kvartala ove godine.

PKS navodi da je anketa pokazala kako je 46 odsto ispitanika ostvarilo rast prometa u drugom u odnosu na prvi kvartal tekuće godine, dok je kod 35 odsto anketiranih promet ostao nepromenjen.

Anketa pokazuje da čak 78 odsto anketiranih firmi raspolaže dovoljnom količinom finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Navodi se da je 33 odsto izvozničkih firmi u drugom kvartalu 2022. godine imalo povećan izvoz i to u proseku za 50 procenata, a trećina ispitanika očekuje međukvartalni rast izvoza.

PKS je objavila da je 48 procenata kompanija uvozilo tokom drugog kvartala 2022. godine i da čak 82 odsto njih u narednom periodu očekuju isti nivo uvoza ili njegov rast.

Navodi se da 87 odsto anketiranih kompanija održalo ili povećalo broj radnika tokom drugog kvartala, kao i da 94 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u narednom kvartalu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike