FREN: U 2021. očekuje se rast nezaposlenosti, dok će zarade stagnirati ili blago porasti

24.12.2020

13:03

0

Autor: S. G.

Verovatnije je da će se registrovana zaposlenost smanjiti za nekoliko desetina hiljada, ocenjuju stručnjaci

FREN: U 2021. očekuje se rast nezaposlenosti, dok će zarade stagnirati ili blago porasti
Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Tokom naredne godine očekuje se rast nezaposlenosti, usled otpuštanja radnika u delatnostima koje su naročito pogođene krizom i stagnacije zaposlenosti u većini ostalih delatnosti, ističe se u najnovijem 62. broju Kvartalnog monitora, u izdanju Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN).

– Za sada je verovatnije da će se registrovana zaposlenost smanjiti za nekoliko desetina hiljada, nego da će posao izgubiti nekoliko stotina hiljada radnika – smatraju autori Monitora.

Očekuju se, kako dodaju, da će realne zarade u privatnom sektoru u narednoj godini stagnirati ili imati relativno skroman rast, dok će zarade u javnom sektoru ostvariti nominalni rast od blizu pet odsto, zbog čega će se dodatno povećati razlike između zarada u javnom i privatnom sektoru.

Pročitajte još

Kada je o inflaciji reč, očekuje se da će ona u narednoj godini ostati na niskom i stabilnom nivou i da će tokom cele godine biti ispod ciljnog nivoa od tri odsto.

Procenjuje se da će Narodna banka Srbije intervencijama na deviznom tržištu držati kurs na stabilnom nivou, što će doprineti zadržavanju niske inflacije, ali će negativno uticati na međunarodnu cenovnu konkurentnost zemlje.

U 2021. godini se očekuje rast spoljne trgovine Srbije, ali i rast spoljnotrgovinskog deficita.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug