Gazda svetske trgovine: Kina će imati polovinu najvećih kontejnerskih luka

14.07.2022

07:23

0

Autor: 24sedam

Čak devet od 20 svetskih kontejnerskih luka do kraja ove godine će priopadati Kini

Gazda svetske trgovine: Kina će imati polovinu najvećih kontejnerskih luka
Copyright Suez Canal Authority via AP

Gotovo svaka druga globalno značajna kontejnerska luka biće pod kontrolom Pekinga već ove godine. Očekuje se da će Kina imati devet od 20 najvećih svetskih kontejnerskih luka do kraja 2022. godine, navodi se u izveštaju o prognozama koji je objavila Kineska akademija nauka (CAS).

Luka u Šangaju, među 20 najvećih luka, imaće najveći kapacitet propusnosti 2022. godine, navodi se u prognozi a prenosi “China Science Daily”, i dodaje da većina kineskih kontejnerskih luka ima rastuću potražnju za brodskim uslugama, uključujući luku Ningbo-Džoušan, kao i luke u Ćingdaou i Tijenđinu.

Na transportnu količinu kontejnera utiču mnogi faktori. U poređenju sa regresionim analizama i ekonometrijskim modelima, istraživači su posmatrali globalne luke kao celinu, uzimajući u obzir globalnu ekonomiju, trgovinske situacije i razvoj brodarske industrije, rekao je Vang Šoujang, direktor Centra za prognostičke nauke pri Kineskoj akademiji nauka.

Iako se globalna industrija kontejnerskog transporta usporila 2022. godine, kineski kontejnerski transport ostaje kao osnova za stabilan globalni razvoj, rekao je Sje Gang, profesor Kineske akademije nauka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike