U Pančevu rade „na tri razboja“: U Vuhanu roba za manje od tri nedelje

15.02.2021

12:29

0

U Srbiji jedinstveni kontejnerski terminal u Luci Dunav prevazišao za godinu dana sva očekivanja

U Pančevu rade „na tri razboja“: U Vuhanu roba za manje od tri nedelje
luka beograd - Copyright Ilustracija: Antonio Ahel/ATAImages

Terminal u luci u Pančevu aktivan je godinu dana a zbog pandemije efektivno radi šest meseci. Za to vreme sa više od 6.000 manipulacija prevazišao je početna očekivanja u godini rekordnog pretovara u Srbiji.

– Posebno u decembru kada smo uspeli da napravimo preko 1.700 manipulacija. Uz to opslužili smo 18 vozova, što u uvozu, što u izvozu – kaže Marko Popović, generalni direktor firme DPT koja je sa Lukom otvorila terminal.

On naglašava da je cilj da terminal pored luka u regionu, kao što su Rijeka, Kopar i Bar, bude povezan sa centralnom i zapadnom Evropom, a što je izuzetno važno sa aspekta stabilnosti lanaca snabdevanja.

Srpske luke u 2020. godini su, inače, povećale količinu pretovarene robe za 10 procenata, a Luka Dunav Pančevo, uz milion tona pretovara, u godini pandemije aktivirala je svoj potencijal trimodalnog transporta, pa su kontejneri železnicom stigli i do kineskog Vuhana.

Jedini trimodalni

Popović ističe da se u Pančevu radi o prvom trimodalnom terminalu u Srbiji, jer u Pančevu kontejneri pretovaruju za vodni, železnički i drumski saobraćaj.

– To je mogućnost više za tržište Srbije… U prvih godinu dana uspeli smo da razvijemo redovne železničke konekcije ka Luci Rijeka što je posebno važno u vreme pandemije.  Tokom decembra prva dva voza su otpremljena iz Luke ka Vuhanu u Kini. To je prva direktna konekcija iz Srbije ka Kini koja bi trebalo tržišno da omogući uslugu koja traje kratko tranzitno vreme od 16 do 18 dana uz konkurentnu cenu – kaže Popović.

On ističe da je prednost železničkog kontejnerskog transporta to što se njime pokriva veća količina roba uz značajno kraće vreme samog transporta.

Pročitajte još:

Komercijalna direktorka „Luke Dunav Pančevo“, Sanja Đurišić, rekla je

Da su zabeležili pretovar veći od milion tona roba uprkos problema sa pandemijom i razboljevanju zaposlenih.

– Izuzetno smo zadovoljni našim rezultatom. Na nivou Srbije izvoz je prošle godine bio drastično pojačan. Kukuruza je izvezeno oko 3,5 miliona tona, a od toga ukupno oko 2,5 miliona tona Dunavom – rekla je Đurišićeva.

Ona je navela da je za razliku od drumskog transporta, koji je dosta pretrpeo zbog pandemije korona virusa, vodni transport uz pomoć svih domaćih institucija i operatera uspeo da prevaziđe sve poteškoće.

Pančevo je jedini grad u Srbiji u čijem lučkom području rade četiri lučka operatera jer pored „Luke Dunav“, tu su i „Specijalna luka“, „NIS“ i „Graneksport“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike