Kineski Uber Peking kaznio sa 1,2 milijardi dolara

21.07.2022

07:06

0

Kineski regulator za sajber bezbednost saopštio je danas da je kaznio kompaniju „Didi Global“ zbog prikupljanja podataka građana

Kineski Uber Peking kaznio sa 1,2 milijardi dolara
didi global profimedia-0621984467 - Copyright Profimedia/Pixabay

Didi Global“ je kažnenj nakon što je jednogodišnjom istragom utvrđeno da je gigant koji se bavi prevozom putnika prekršio zakone, uključujući onaj koji se odnosi na bezbednost podataka.

„Didi“ je nezakonito prikupljao informacija o korisnicima u periodu od sedam godina, počev od juna 2015. godine, i takođe je vršio obradu podataka što je ozbiljno uticalo na nacionalnu bezbednost, navodi se u saopštenju Kineske uprave za sajber prostor (CAC), izveštava Rojters.

Osnivač i izvršni direktor ove kompanije Čeng Vej i predsednik Žan Lju takođe su kažnjeni sa po milion juana (oko 145 hiljada dolara), dodaje se u saopštenju.

Uprava Didija je u poruci objavljenoj na nalogu kompanije na društvenoj mreži Veibo rekla da prihvata odluku CAC-a i da će sprovesti sveobuhvatnu unutrašnju kontrolu i ispraviti ono što treba.

Kineska uprava za sajber prostor pokrenula je istragu ubrzo nakon što je kompanija pokrenula inicijalniu javnu ponudu za izlazak na američku berzu 30. juna 2021, slično kao u slučaju „Alibabe“ i drugih tehnoloških kompanija koje je Peking "dovodio u red".

„Didi“ je naišao na problem sa CAC-om pošto je nastavio sa aktivnostima za Inicijalnu javnu ponudu (IPO), odnosno izlazak na ameručku berzu, iako je regulator pozvao kompaniju da to odloži dok se ne sprovede istraga o njenom postupanju sa podacima korisnika, rekli su Rojtersovi izvori.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike