Strah popušta, akcije skaču: Alibabi najbolje u pet godina, a ni drugi ne prolaze loše

07.12.2021

12:01

0

Akcije kineske „Alibaba grupe“ na američkoj berzi skočile su sinoć za 10,4 posto ali ni mnoge druge firme nisu prošle loše i u SAD i na berzama u Aziji

Strah popušta, akcije skaču: Alibabi najbolje u pet godina, a ni drugi ne prolaze loše
Copyright Profimedia

Skok akcija „Alibabe“ od 10 odsto je njihov najveći jednodnevni procentualni rast na berzi od 8. juna 2017, kada su zabeležile dobitak od 13,3 procenta.

Deonice brojnih kineskih onlajn kompanija listiranih na Njujorškoj berzi počele su da se oporavljaju nakon nedavnog teškog perioda, a „Alibaba“ je predvodio dobitnike u toj grupi, prenosi portal Marketwatch.com.

Sinoćni skok vrednosti označio je završetak šestodnevnog pada cena akcija najveće kineske kompanije za e-trgovinu koje kotiraju u SAD.

Od ostalih kineskih preduzeća kojima se trguje na berzi u SAD, snažan oporavak su registrovale akcije „Baidua“, za 7,5 procenata, kao i kompanije za prevoz putnika na poziv putem mobilne aplikacije, „Didi Global“, za skoro 9,9 posto.

Popušta strah od omikrona

Na berzi su dobro prošli Kinezi ali ni drugim kompanijama nije bilo loše. Optimizam investitora na Vol Stritu, podstaknut procenom da rizik od omikron soja kovida možda nije tako veliki kao što se strahovalo, prelio se danas na berze širom Azije i Pacifika koje su se značajno oporavile od pada u ponedeljak.

Akcije na Vol Stritu su porasle, industrijski indeks Dau Džons je skočio za skoro 650 poena, zbrisavši gubitke iz prethodne nedelje. Tehnološki Nasdak Kompozit je prešao iz minusa u plus i zaključio trgovanje s dobitkom od 0,9 posto na 15.225,15 poena, a opšti indeks S&P 500 je napredovao za 1,1 odsto na 4.591,67 bodova.

Na robnim berzama su cene nafte ojačale u ponedeljak za gotovo pet procenta jer su strahovanja od omikron splasnula, a rast su nastavile i danas na azijskom trgovanju.

Američka WTI nafta je poskupela za jedan procenat na 70,18 dolara po barelu, dok su fjučersi severnomorske nafte brent porasli za 0,74 posto na 73,62 dolara za barel

Na deviznim tržištima, dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavni rivala, popeo se na 96,224 poena, nastavljajući uspon sa nivoa od 96,1 poena koji je dostigao na prethodnoj sesiji.

Japanski jen je dodatno oslabio prema dolaru u odnosu na ponedeljak i trgovao se po kursu od 113,62 jena za dolar.

Azijske berze

Indeks Hongkonške berze Hang Seng je porastao za oko dva posto, vođen rastom cena akcija kazina i nekretninskih kompanija kao i tehnoloških firmi, izveštava CNBC.

Za berze u kontinentalnoj Kini, međutim, ovo nije bio uspešan dan budući da je indeks Šangaj Kompozit napredovao za samo 0,12 odsto, dok je indeks Šenžen pao za 0,48 procenata.

Nasuprot tome, japanski Nikei 225 je skočio 2,2 odsto, a podindeks Topiks za 2,0 posto. Akcije Softbanke su nadoknadile pad od ponedeljka, kada su potonule za više od 8,0 procenata, ojačavši danas za 8,47 odsto.

U Australiji, indeks Sidnejske berze S&P/ASX 200 je porastao za skoro jedan odsto, a južnokorejski Kospi za 0,48 posto.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, takođe je u plusu za oko 1,0 procenat.

Akcije posrnulog kineskog građevinara „Evergrandea“ neznatno su se oporavile od teškog pada u ponedeljak. Mada su jutros na otvaranju trgovanja jačale, kasnije su izgubile zamajac, i prema poslednjim raspoloživim podacima trguju se po samo 0,55 posto višoj ceni.

Ova kompanija je u petak objavila da ne može da garantuje da će imati dovoljno novca da izmiri obaveze prema poveriocima i da će pokušati da restrukturira svoj dug u inostranstvu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike