Direktor zakukao: Evo zašto Nemci umesto mladih zapošljavaju strance

16.07.2022

07:28

0

Autor: 24sedam

Plata uopšte nije problem, mogla bi se napraviti i karijera ali mladi u Nemačkoj imaju drugačije prohteve pa „njihova mesta“ zauzimaju stranci iz daleka

Direktor zakukao: Evo zašto Nemci umesto mladih zapošljavaju strance
mladi 100 evra novac - Copyright Pixabay

Najpopularniji tematski zabavni park u Njemačkoj, „EvropaPark“ ima veliki problem sa popunjavanjem radnih mesta. Direktor Roland Mak razlog manjka zaposlenih vidi pre svega u odnosu prema poslu današnjih mladih generacija i, kako kaže , previsokim zahtevima kandidata, prenosi Fenix-magazin.de.

Pandemija koronavirusa teško je pogodila i „EvropaPark“, godine krize ostavile su ne samo nedostatak prihoda već i veliku rupu u broju zaposlenih u parku koji se nalazi u Rustu u Baden-Virtenbergu.

„Novi početak“ je posebno težak za generalnog direktora Rolanda Maka,kome sada nedostaje osoblja. Koji su razlozi, loša plata ili neatraktivno radno vreme?

– Ni jedno ni drugo. Ima 25-godišnjaka koji žele da rade samo tri dana nedeljno. Još je celi život pred njima, mogli bi ovde nešto da postanu, preuzmu odgovornost, naprave karijeru… - smatra Mak, koji u intervjuu za „Bazler cajtung“ otkriva šta najčešće traže kandidati u svojim prijavama za posao.

Traže harmoniju u životu

Najviše se traži „ravnoteža između posla i privatnog života“, potom se odbijaju smene vikendom a ima zahtevi i za radom od kuće.

- Posebna regulativa za svakog zaposlenog je problem u mojoj firmi. Ako su vikendi naši najprometniji dani u parku, ne mogu da odem na odmor dok moji zaposleni naporno rade. I ja moram da budem tamo. Suviše često plata više nije odlučujuća, jer iako „EvropaPark“ plaća daleko iznad minimalca čini se da sam novac nije dovoljan – jada se Mak.

Čak ni izgradnja novog hotela neće početi kako je planirano zbog nedostatka radnika. Ali, ako neće Nemci, hoće stranci, jer mnogi vlasnici firmi dovode radnike iz inostranstva, pa tako i „EvropaPark“.

– Morali smo da uzmemo radnike iz inostranstva jer su prohtevi mladih u Nemačkoj neveroatni. Srećom smo našli dobre ljude iz Kirgistana i Uzbekistana - kaže direktor „EvropaParka“.

Angažovali su i izbeglice iz Ukrajine, međutim, tek treba da se vidi jesu li te mere dovoljne da pokriju broj zaposlenih koji je sada dosegao nekoliko stotina ljudi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike