Nemcima samo na aerodromima treba 5.500 ljudi: Poslodavac mora da obezbedi smeštaj

28.06.2022

09:06

0

Autor: 24sedam

Haos koji je ovih dana po nemačkim aerodromima izazvan je nedostatkom radnika i sada ih kompanije ubrzano traže i u inostranstvu

Nemcima samo na aerodromima treba 5.500 ljudi: Poslodavac mora da obezbedi smeštaj
Tan2022-6-23_7501799_0 - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Usled neočekivane navale na aerodrome, čak i u vreme početka sezone godišnjih odmora, na nemačkim aerodromima je vanredna sitaucija. Kvalifikovanih radnika nedostaje u velikom broju pa nema ko da opsluži povećan broj putnika.

Savezna vlada zbog toga želi da popravi situaciju i zaposliti ljude iz inozemstva, pošto zainteresovanih Nemaca nema dovoljno. Prema pisanju novinske agencije DPA, nedostaju hiljade ljudi za posao na određeno vreme.

Savezni ministar saobraćaja, Volker Višing (FDP) rekao za „Bild am Sonntag“ da je ideja da se eliminišu uska grla u vazdušnim lukama i pronađe privremeno rešenje, prenosi magazin „Feniks“.

Sve što može, i što pre

ADV, najstarije udruženje civilnog vazduhoplovstva u Nemačkoj pozdravlja taj plan a generalni direktor Ralf Beizel, kaže da sve što pomaže treba se brzo primeniti.

– Sada je važno razgovarati s kompanijama o detaljima izuzeća. Strane stručnjake verovatno bi zapošljavali direktno pružaoci usluga prevoza. Međutim, ti zaposleni ne bi mogli da budu na mestima gde su potrebne bezbednosne provere - rekao je Beizel.

Ovako će biti sve do zime

Šef nemačke avikompanije "Lufthanza", Karsten Špor, smatra da će haos, koji trenutno vlada kod avioprevoznika, trajati do zime i pored toga što će avioprevoznici samo u Evropi zaposliti na hiljade novih ljudi. Situacija, koja je obeležena nedostatkom osoblja, ali i delova, te i ograničenim vazdušnim prostorom, se neće kratkoročno poboljšati, naglasio je on u pismu upućenom putnicima.

Akcija koju je pokrenuo ministar saobraćaja koordinisana je s ministrima rada i unutrašnjih poslova.

Trenutno se vode razgovori na nivou eksperata, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo rada.

Ministar rada je upozorio da poslodavci moraju i da tim novim radnicima isplaćuju plate prema kolektivnim ugovorima i osigurati pristojan smeštaj na ograničeno vreme.

Situacija je “napeta” a generalni direktor ADV-a ističe da nedostaje oko 5.500 zaposlenih.

– U svim vazdušnim lukama nedostaje u proseku 20 odsto operativnog osoblja. Bivši zaposleni u vazduhoplovstvu pronašli su druge poslove tokom pandemije i ne vraćaju se - rekao je Beizel.

Otkazuju se letovi

Pre nekoliko dana najveći nemački avioprevoznik „Lufthanza“ najavio je kako će otkazati još 2.200 letova, na već otkazanih 900 letova.

Da nemaju dovoljno radnika priznaju i u „Fraportu“, kompaniji koja upravlja velikim brojem aerodroma.

– Ova situacija utiče na celu industriju. „Fraport“ je u procesu zapošljavanja radnika a naša podružnica „FraGround“ takođe traži radnike za prtljag i druge poslove na aerodromu. Planiramo da ove godine zaposlimo do 1.000 novih radnika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike