Deca hoće da rade: Gde i kako maloletnici mogu da zarade džeparac

15.07.2022

05:35

0

Sa poslednjim danom školske godine mnogi srednjoškolci počinju da opsedaju omladinske zadruge i slične adrese u potrazi za poslom i ozbiljnijim džeparcem. Raspitali smo se šta i gde mogu da rade

Deca hoće da rade: Gde i kako maloletnici mogu da zarade džeparac
branje voća magacin konobar - Copyright Profimedia Pixabay

Deca žele da rade, prva je i pomalo neočekivana rečenica koju je na pitanje 24sedam o tome kako maloletnici mogu da se zaposle i dođu do džeparca preko leta izrekla Olivera Mitić Grgurević iz Omladinske zadruge „Avala“.

Za „današnje mlade“ uvreženo je mišljenje da ih od rada više interesuju kompjuterske igre, društvene mreže i besomučno tipkanje i skrolovanje po mobilnim telefonima. Međutim, naša sagovornica demantuje takav stav.

Sami sebi zatvorili vrata...

- Deca žele da rade i zaista ih se mnogo javi odmah kada se završi školska godina. Nažalost, ne možemo da im ponudimo mnogo poslova, što zbog zakonskih ograničenja, što zbog nezainteresovanosti poslodavaca – kaže Olivera Mitić Grgurević.

Količina posla za ovu grupaciju, mlađih od 18 godina, ima malo, i malo je zadruga koje uopšte žele da se bakću sa maloletnicima.

- Ranije nije bilo tako, ali sada je smanjen broj poslova. A smanjen je i zbog toga što su mladi delom i sami sebi zatvorili vrata mnogih firmi svojim neodgovornim ponašanjem. Zbog toga sada većina kompanija traži da im ponudimo punoletne radnike. To je šteta, jer mnogo je dece koja bi da zarade džeparac - objašnjava sagovornica 24sedam.

Ali, posla ipak ima. Pošto je Zakon o radu u delu koji se bavi zapošljavanjem maloletnika veoma restriktivan, rekli bismo opravdano, poslovi koje bi deca mogla da rade spadaju u lake i neopasne.

- Uglavnom se to svodi na rad u magacinu na lepljenju deklaracija ili pakovanju robe, eventualno na rad u kafiću, razne promocije i deljenje flajera. Za takve poslove dnevnica je od 280 do 350 dinara. Naravno, da bi se posao dobio preko zadruge, potrebno je da dete ima saglasnost roditelja da može da radi – objašnjava Olivera Mitić Grgurević.

I za ove poslove potrebno „poznanstvo“

Prema onome što su nam rekla deca koja rade preko beogradskih zadruga, za posao uglavnom treba „veza“, odnosno poznanstvo nekoga ko već radi, a onda se posao formalno završi preko zadruge.

Šta može od sezonskih poslova?

U sezonske poslove po zakonu spadaju oni koji se obavljaju samo u određeno vreme tokom godine, kao što su: priprema zemljišta, sadnja, setva, žetva; zaštita bilja; upravljanje poljoprivrednim mašinama (traktor, kombajn i sl); orezivanje; presađivanje i proređivanje. Tu su  šišanje/striža; ispaša, nega stoke i drugi poslovi u stočarstvu. Zatim u voćarstvu branje jagodastog, jabučastog, koštičavog i jezgrastog voća; branje i vađenje povrtarskih kultura; hortikultura; sakupljanje divljih plodova; seča stabala; uništavanje štetočina; čišćenje, ljuštenje, sortiranje, pakovanje, skladištenje; branje duvana. Jasno je da maloletnici ne mogu da rade dobar deo toga, od upravljanja mašinama do upotrebe nekih alata i hemikalija.

Dnevno može da se zaradi od 1.250 dinara za konobarisanje, preko 1.500 dinara za sklapanje televizora, do 1.800 dinara za rad u magacinu.

Velike kompanije ne žele odgovornost, pa izbegavaju maloletnike u velikom luku, ali zato one male i srednje, pogotovo proizvodne, sa zadovoljstvom napune čitave male pogone mladom radnom snagom.

Ali kada je u pitanju rad po svim zakonskim propisima, omladinske zadruge su jedan od dva jedina načina da se do zarade, odnosno džeparca dođe. Drugi je sezonski rad u poljoprivredi, na branju voća.

Posao maloletnici ne mogu da nađu ni, na primer, na portalima specijalizovanim za zapošljavanje. Na jednom od najvećih, Infostudu, kažu da i ne daju mogućnost zapošljavanje za maloletnike.

- Kompanije koje preko nas traže zaposlene žele da oni budu „18+“. Naravno, nikakvi drugi diskriminacioni zahtevi nisu mogući, ali punoletan radnik se podrazumeva, jer sklapa se ugovor na određeno ili neodređeno vreme – kaže za 24sedam Miloš Turinski iz Infostuda.

Pixabay
 

Turinski potvrđuje da je veoma „kratak“ spisak poslova koje bi maloletnici uopšte mogli da rade.

- Čak i, recimo, posao konobara, koji bi u principu mogle da rade i veoma mlade osobe, za firme je problem. Maloletnik ne može da po zakonu radi drugu smenu, da ostaje prekovremeno…, a onda to komplikuje pravljenje rasporeda rada u kafiću – napominje Turinski.

Šta kaže zakon?

U skladu sa odredbom člana 25. Zakona o radu, radni odnos sa osobom mlađom od 18 godina a starijim od 15 godina može da se zasnuje uz pismenu saglasnost roditelja, usvojioca ili staraoca, ako takav rad ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje, odnosno ako takav rad nije zabranjen zakonom.

Maloletno lice može da zasnuje radni odnos samo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa kojim se utvrđuje da je sposobno za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos i da takvi poslovi nisu štetni za njegovo zdravlje.

Zaposleni mlađi od 18 godina ne može da radi na poslovima:

  • na kojima se obavlja naročito težak fizički rad, rad pod zemljom, pod vodom ili na velikoj visini;
  • koji uključuju izlaganje štetnom zračenju ili sredstvima koja su otrovna, kancerogena ili koja prouzrokuju nasledna oboljenja, kao i rizik po zdravlje zbog hladnoće, toplote, buke ili vibracije;
  • koji bi, na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa, mogli štetno i sa povećanim rizikom da utiču na njegovo zdravlje i život, s obzirom na njegove psihofizičke sposobnosti.
  • Puno radno vreme zaposlenog mlađeg od 18 godina ne može da se utvrdi u trajanju dužem od 35 časova nedeljno, niti dužem od osam časova dnevno.

    Takođe, zabranjen je prekovremeni rad i preraspodela radnog vremena zaposlenog koji je mlađi od 18 godina.

    Zaposleni mlađi od 18 godina ne može da radi noću, osim:

  • ako obavlja poslove u oblasti kulture, sporta, umetnosti i reklamne delatnosti;
  • kada je neophodno da se nastavi rad prekinut usled više sile, pod uslovom da takav rad traje određeno vreme i da mora da se završi bez odlaganja, a poslodavac nema na raspolaganju u dovoljnom broju druge punoletne zaposlene.
  • Poslodavac je dužan da i u tom slučaju obezbedi nadzor nad radom zaposlenog mlađeg od 18 godina  od strane punoletnog zaposlenog.

    Poslodavac koji zasnuje radni odnos sa licem mlađim od 18 godina suprotno odredbama Zakona o radu izlaže se riziku da za prekršaj bude kažnjen novčanom kaznom od 600.000 do 1.500.000 dinara.

    Rizik za bezbednost

    Ali poslodavac mora da brine i odredbama drugih zakona, a ne samo Zakona o radu. Treba uzeti u obzir i propia čija je svrha da se obezbedi zaštita dece od opasnog rada u skladu sa propisima kojima se uređuju prava deteta, kao i propisima iz oblasti rada, bezbednosti i zdravlja na radu, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

    Recimo, Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad mladih propisano je da je poslodavac dužan da za sva radna mesta u radnoj okolini na kojima rade mladi izvrši procenu rizika od nastanka povreda i oštećenja zdravlja pre početka obavljanja poslova, kao i da izvrši delimičnu izmenu i dopunu akta o proceni rizika ukoliko je došlo do promene u obavljanju poslova, odnosno pojave novih opasnosti i štetnosti.

    Ako se u postupku procene rizika utvrdi da postoji rizik za bezbednost, fizičko ili psihičko zdravlje ili razvoj mladih, poslodavac je dužan da obezbedi finansijska sredstva za praćenje zdravstvenog stanja mladih, koje se vrši na način, po postupku i u rokovima kao i prethodni i periodični lekarski pregledi zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom.

    Veliko je pitanje da li će prosečan srpski poslodavac uložiti novac u izradu elaborata za ovakve procene, a pogotovo da „obezbedi finansijska sredstva za praćenje zdravstvenog stanja“, samo da bi mogao da zapošljava maloletnike. Čak i ako ih plaća manje nego regularnu radnu snagu.

    BONUS VIDEO

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike