Nema brzog rešenja: Prevoz brodovima se možda neće srediti ni do Božića

15.06.2021

08:08

0

Poremećaj u sveskom kontejnerskom prevozu ne pokazuje znake da će se brzo prebroditi i mogao bi da dovede do nestašica čak i za božićne kupovine

Nema brzog rešenja: Prevoz brodovima se možda neće srediti ni do Božića
Copyright Tanjug/Iranian army via AP

Logistička agonija produžila se i na 2021. godinu, nakon što je epidemija kovida-19 izbila uz provinciji Gvandong u južnoj Kini i izazvala akutne probleme sa lukama u tom regionu.

Rezultat toga je bio da su pošiljke odložene a lanci snabdevanja prilično nategnuti. A efekti svega toga će se rešavati još mesecima, piše BBC.

Problemi sa lukama nadovezali su se na inače veliku bitku koju prevozničke firme vode sa dramatičnom fluktuacijom u potražnji koju je izazvala pandemija, a onda je još došla i blokada Sueckog kanala.

Priroda ovog sektora privrede, kao i raniji nedostatak kapaciteta, čini da se problem u jednom regionu preslikava mesecima u drugim krajevima sveta.

Primer je Jantijan kontejnerski terminal, jedna od luka u regionu Šenžen koji je od vitalnog značaja za izvoz iz delte Biserne reke, glavnog kineskog centra proizvodnje i tehnologije.

Od maja terminal radi samo delićem kapaciteta, radi sprečavanja širenje kovida,. Na desetine brodova čekaju van luke na termin za utovar.

– Jedna od najvećih luka u Kini je praktično zatvorena na tri nedelje. Ima nekih operacija ali ni blizu dovoljnog. Možete probati da koristite druge luke ali roba se svuda gomila – kaže Nils Haupt, direktor komunikacija u nemačkom prevozniku „Hapag-Lojd“.

A neredovna isporuka stvara probleme i na drugom kraju trgovine, gde u evropskih i američkim lukama nastaju zastoji kada suviše brodova stigne odjednom. A u ovako zagušenoj trgovini, nema ni dovoljno slobodnih kontejnera ili prazni negde stoje sa strane u svetu jer roba ne stiže do njih.

Pročitajte još:

– Zbog toga što je sistem preopterećen, sve novo što se desi je na tački pucanja – objašnjava Džejms Bejker, urednik u brodarskoj publikaciji „Lojd list“.

Zbog toga on očekuje da će se ovakva situacija nastaviti i u sledećih 12 meseci, a potrošači u Evropi i Severnoj Americi će čekati još duže da im stigne naručena roba.

U Velikoj Britaniji trgovci očekuju da će nedostatak robe trajati i do Božića, perioda u godini kada je vrhunac trgovačke sezone, pa su već počeli da naručuju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike