Vučić prisustvovao svečanoj ceremoniji: Sleteo prvi avion na aerodrom Rosulje - Vlada Srbije uložila 478 miliona dinara u izgradnju (FOTO)

26.06.2022

09:00 >> 11:47

0

Otvoren je nakon dve godine rekonstrukcije

Vučić prisustvovao svečanoj ceremoniji: Sleteo prvi avion na aerodrom Rosulje - Vlada Srbije uložila 478 miliona dinara u izgradnju (FOTO)
rosulje vucic novo - Copyright Printscreen/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je boravio u Rasinskom okrugu, gde je nakon obilaska Moravskog koridora, prisustvovao ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje u Kruševcu.

Aerodrom je otvoren nakon dve godine izgradnje u koju je Vlada uložila 478 miliona dinara.

Predsednik Srbije je po dolasku napravio šalu sa nadležnima u Kruševcu, postavljajući im pitanje: "Šta je sledeće što ćete da tražite, kosmodrom?"

Na samom početku ceremonije intonirana je himna Srbije "Bože pravde". Prisutnima se prvi obratio predsednik aero-kluba "Mihailo Živić" Aca Đorđević.

Printscreen/Tanjug
 

- Velika mi je čast da vam se obraćam ispred ovog aerodroma. Ove godine proslavićemo 97 godina postojanja aero-kluba "Mihailo Živić", odškolovali smo mnogo pilota, padobranaca... Sve do 2020. godine nije bilo vidljivog napretka aerodroma, drago mi je što je država prepoznala njegov značaj i nadam se da ćemo nastaviti da radimo na njegovom razvoju. Želim vam svima vedro nebo - rekao je on.

Nako njega, obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Printscreen/Tanjug
 

- Ovo je veliki početak i velika stvar, nisam znao da je ovde u Rosuljama ovako pogodan prostor za aerodrom. Izgleda sve prelepo. Moraćemo da osposobimo ovaj aerodrom da se sleti i iz inostranstva, da uspostavimo terminal. To će pomoći dalji napredak Kruševca - istakao je predsednik i nastavio:

- Neki su govorili u početku da su to megalomanski snovi, a ima ih jer smo bezuslovno verovali u naše snove, letenje, aerodrome. Uložili smo 478 miliona dinara u ovaj aerodrom. Cela Srbija gleda i želi da napreduje Kruševac. Samo vas čekam da tražite kosmodrom - nasmejao je predsednik prisutne.

- Malo ko bi u sve ovo verovao pre nekoliko godina. Verujem da će ovo doprineti daljem razvoju turizma. Ali i za povratak naših ljudi u srce Srbije. Želim vam srećan rad - zaključio je predsednik.

Otpočeo letački program na aerodromu Rosulje

Nakon Vučićevog obraćanja otpočeo je letački program.

 

- Počinjemo sa letačkim programom. Očekujemo da vidimo skokove, padobranima "Krilo". Ovaj padobran namenjen je za operativno-taktičke vežbe. Masa padobrana je 18 kilograma, a može da nosi 147 kilograma. Koristiće se i desantni padobran koji je namenjen za školske, kao i školsko-borbena desantiranja. Omogućava skokove sa malih visina, kao i skokove na stabilizaciju - istakao je sekretar aero-kluba Slobodan Milojević.

Skok sa zastavom Srbije izveo je zastavnik Milan Todorović i ovo mu je bio 410. skok.

Printscreen/Tanjug
 

Skok sa zastavom Kruševca izveo je zastavnik Dalibor Simić i izveo je svoj 314. skok.

Printscreen/Tanjug
 

- Sada očekujemo i nalet pajpera koji će prvi sleteti na naš aerodrom. U pitanju je avion sa šest sedišta. Maksimalna dozvoljena brzina je 314 kilometara na čas. Plafon leta je 5400 metara.

Avion je svečano dočekan vodenim lukom uz aplauz Kruševljana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon ovog aviona na pistu je sletela "cesna", a zatim "lasta" koja je u funkciji od 2009. godine.

Predsedniku Vučiću uručena je plaketa aero-kluba "Mihailo Živić".

Nakon svečanog programa, predsednik je još jednom istakao značaj ovog aerodroma.

- Voleo bih da i u Boru napravimo ovakav aerodrom, polako se Srbija gradi, za godinu i po dana moći ćemo i malim avionima da slećemo iz inostranstva. Napravljen je veliki posao u Rasinskom okrugu, ali ovo će biti značajno i za širu okolinu - istakao je Vučić.

Pitanja novinara

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu da nas za pet do 10 godina očekuje ulazak u Evropsku uniju, kao i o uvođenju zakona o zabrani abortusa u Americi, koji je navodno podržao Vladimir Đukanović, odgovara: 

- Ja sam uvek neko ko je bio realista, ali zavisi od geopolitičke situacije. Mogli ste da vidite kada je to u korist Evropske unije da možete da dobijete brzo članstvo. Za dve godine ćete imati auto-put do Kruševca, Kraljeva, gradićemo Dunavsku magistralu i verovatno je završiti do Golubca. Uradićemo Šabac-Loznicu, pa Beograd-Zrenjanin... obilaznice oko Beograda... prosto Srbija izgleda drugačije, važno je da verujemo u sebe i da ne mislimo da je život u tome da će nam neko drugi pokloniti nešto. Čuvamo svoju poziciju i to je to, mislim da je to najvažnije. Razumem da pojedini političari i medijske kuće hoće da pričaju i izveštavaju o svemu i kada znaju da to nije stav stranke, pokušavaju da nas kritikuju. A šta ćete da me pitate za aerodrom Rosulje, prečišćivače vode u Kruševcu koje nikada niste imali? Nikada ne bih potržao tako nešto, zato što smatram da je abortus pravo žene, da li mi se sviđa ili ne, to je nešto drugo. Mi imamo pravila i zakone koji to jasno govore, a da li će neko drugačije da misli to je njegova stvar. Nismo planirali da menjamo išta po tom pitanju - istakao je Vučić.

Printscreen/Tanjug
 

 

Upitan na ostvarene dogovore sa Fijatom, Vučić odgovara:

- Ne možete da me ubedite da obuka traje 24 meseca, vrlo teško. Nego verovatno nedostaje obučene radne snage u tim zemljama, pa da dovedu Srbe i da ih vrate posle. Mnogo je bolje rukovodstvo Stellantisa nego Fijata. S jedne strane navijam za radnike i borimo se zajedno, a sa druge strane se borim da smanjim trošak države ukoliko je to moguće. Iako nisu radnici presrećni i prezadovoljni, mislim da dobro razumeju našu poziciju i šta je Srbija mogla da uradi - istakao je predsednik.

Novinarka Radio televizije Vojvodine upitala je da li će Srbija uspeti da ostane lider po pitanju zlata i koliko je to značajno s obzirom na izazove i rastuću krizu:

- Napravili smo pametan potez što smo povukli zlato iz inostranstva. Videli ste kako je Rusija prošla, 300 milijardi im je oduzeto u jednom danu. Rastu nam devizne i zlatne rezerve. Ukoliko budemo imali ovakvu situaciju, a ne možete ako niste fiskalno bezbedni da povećavate minimalce, penzije i da dajete 200.000 vaučera. Srbija dobro napreduje, ali plaši nas rat i zima. Naše je da čuvamo mir, za sebe, svoju zemlju i svoj narod. Da gledamo da se nekako provučemo i živimo, a da nam privreda napreduje. Da isplaćujemo plate i penzije kojima mogu da budu zadovoljni ljudi, ali i ponosni na svoju zemlju - odgovorio je predsednik.

Takođe, upitan je i da li je u planu rekonstrukcija sportskog aerodroma u Vojvodini.

- Moramo da uradimo nešto na severu Srbije, to su vam Kikinda, Sombor i Subotica. I naravno Bor da ponovo podignemo, posebno zbog nedirnute i netaknute prirode i u Homolju i u samom Boru. Mnogim fantastičnim resursima. To su velike i važne stvari za nas i nastavićemo u tom smeru.

Inače, kruševački aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Veliki broj građana okupilo se da dočeka predsednika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike