Odlična vest za gastarbajtere: Nemci dižu plate i za privremene poslove

23.06.2022

12:55

0

Autor: 24sedam

Podizanje plata u Nemačkoj dosad se odnosilo direktno na ona sa ugovrima o radu a sada će i zaposleni na određeno vreme i „rentirani“ radnici imati deblje novčanike

Odlična vest za gastarbajtere: Nemci dižu plate i za privremene poslove
Copyright Foto:Pixanbay/Michal Jarmoluk

Zaposleni na određeno vreme (Zeitarbeit ili Leiharbeit) u Nemačkoj će imati veće plate, dogovorili su u načelu sindikati i poslodavci. Tako su nakon povećanja minimalne satnice za stalno zaposlene, na red da omaste brk od globalnog trenda povećanja plata i deficitane ponude na tržištu rada i oni koji rade na privremenim poslovima.

Povećanje plata biće u kolektivne ugovore i za ovu grupu zaposlenih, piše e-magazin Feniks, a to su se dogovorili Nemački savez sindikata (DGB), Savezno udruženje poslodavaca pružalaca kadrovskih usluga (BAP) i Interesne grupe nemačkih agencija za privremeno zapošljavanje.

Prema sindikalnim informacijama, novi ugovor važiće za oko 98 odsto zaposlenih, odnosno za 780.000 ljudi koliko je na ovim poslovima u Nemačkoj.

Korekcija kolektivnog ugovora je postala neophodna nakon što je Bundestag odlučio da poveća zakonsku minimalnu satnicu na 12 evra, a što će poćeti da se primenjuje od 1. oktobra ove godine.

Rast u tri faze

Prema rečima Stefana Kurcela, člana uprave DGB-a i glavnog pregovarača za na strani zaposleh ostvareno je ukupno povećanje plate od 24,1 posto za najniži platni razred tokom trajanja kolektivnog ugovora.

Plate će rasti u tri faze – prvo na 12,43 evra 1. oktobra, zatim na 13 evra 1. aprila  2023. i u trećem koraku na 13,50 evra 1. januara 2024.

Za platne grupe 2a i 2b dogovorena su povećanja od ukupno 19 odnosno 16 odsto – također u tri faze: na 12,63 ili 12,93 evra, pa na 13,20 ili 13,50 evra te na kraju na 13,80 ili 14,15 evra.

Prema Kurcelu, sindikata insistira na postizanja značajnog napretka u odnosu na zakonsku minimalnu platu u nižim platnim razredima.

Na jesen će se pregovarati o platnim razredmia od trećeg do devetog.

Privremeni rad jedan je od sektora s najvećom pokrivenošću kolektivnim ugovorom u Nemačkoj. Privremeni rad nastaje kada agencija za privremeni rad (agencija za „rentiranje“ radnika) potpiše radni odnos sa zaposlenim na ograničeno vreme a onda ga uz naknadu šalje drugoj firmi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike