Muke Folksvagena zbog nestašice čipova: Prodaja pala gotovo za četvrtinu

17.06.2022

13:42

0

U kompaniji smatraju da bi situacija sa mikročipovima i prodajom u Kini trebalo da se poboljša u drugom delu ove godine

Muke Folksvagena zbog nestašice čipova: Prodaja pala gotovo za četvrtinu
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Nemački automobilski div Folksvagen objavio je danas da je zbog nestašice čipova u prvih pet meseci ove godine prodao za četvrtinu manje vozila nego u istom periodu prošle godine.

U razdoblju od januara do maja prodato je 3,07 miliona vozila, navode u kompaniji Folksvagen. Prodaja je tako smanjena za četvrtinu, a isti postotni pad zabeležen je i u zadnjem mesecu tog razdoblja, uz 658.000 prodatih vozila.

Manjak mikročipova stvara probleme, a prodaja na važnom kineskom tržištu tek sada počinje da se  oporavlja od posledica lokdauna, ističu u kompaniji, piše SEEbiz.

Međutim, situacija sa mikročipovima i prodajom u Kini trebalo bi da se poboljša u drugom delu godine, ističe izvršni direktor Herbert Des.

U Zapadnoj Evropi prodaja je pala za 22,9 odsto, a u Kini 23,8 odsto. Fabrika Folksvagen prodala je 23,3 posto manje vozila, ali još je veći pad zabeležila Škoda, za čak 39,3 odsto. Prodaja Audija smanjena je za 21,3 posto, a prodaja Poršea za 10,4 posto.

Filijala Traton prodala je znatno više kamiona i autobusa marki MAN, Scania, Navistar i južnoameričkog brenda Folksvagena "Caminhoes e Onibus", uz stopu rasta od 15,8 posto, samo zato što kompanija od jula prošle godine u podatke uključuje i Navistar sa sedištem u SAD-u.

Bez Navistara, i Traton bi zabeležio pad, pokazuju podaci.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SeeBiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike