Upozorenje iz Folksvagena: Rat u Ukrajini je gori od pandemije

10.03.2022

09:15

0

Autor: 24sedam

Generalni direktor nemačkog proizvođača automobila, koji je već počeo da stopira proizvodnju, upozorio na ogromne posledice po svet ukoliko se u Ukrajini brzo ne uspostavi mir

Upozorenje iz Folksvagena: Rat u Ukrajini je gori od pandemije
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Prvi čovek "Folksvagena", Herbert Dis, upozorio je da će produženi rat u Ukrajini biti mnogo gori za evropsku privredu od pandemije virusa korona, piše danas "Fajnenšel tajms".

- Prekid globalnih lanaca snabdevanja mogao bi dovesti do velikog povećanja cena, nedostatka energenata i inflacije - rekao je Dis.

On je dodao da se Evropa suočava sa ogromnom pretnjom inflacije zbog dugotrajnog sukoba u Ukrajini. Problem u automobilskoj industriji je multiplikovan.

Proizvođači automobila, uključujući "Folksvagen", "BMW" i "Porše", bore se da pribave električne instalacije pošto su njihovi dobavljači u zapadnoj Ukrajini prisiljeni da smanje proizvodnju.

Stalo u Rusiji ali i kod kuće

"Folksvagen" je već zaustavio svoje poslovanje u Rusiji, prekinuo izvoz vozila u tu zemlju i suspendovanu proizvodnju u gradovima Kaluga i Nižnji Novgorod. Ali nisu samo tamo problemi sa proizvodnjom, već i kod kuće.

Folksvagen (VW) je od juče prestao da prima narudžbine za brojne plag-in hibridne modele automobila zbog nestašice čipova i problema u lancu snabdevanja vezane za rusko-ukrajinski sukob.

Prijem porudžbina za plag-in hibridne verzije Folksvagenovih modela "golf", "tiguan", "pasat", "arteon" i "tuareg" biće obustavljen do daljeg, a isporuka već naručenih vozila možda neće biti realizovana ni ove godine, rečeno je pre dva dana iz kompanije.

Glavna fabrika ovog proizvođača automobila u Volfsburgu neće raditi od 14. do 18. marta a fabrika u Cvikauu, koja proizvodi električna vozila, takođe prestaje s proizvodnjom do 18. marta.

Iz kompanije su poručili da je pogođena i proizvodnja njena dva pogona, u Hanoveru i Drezdenu, kao i dve fabrike u Poljskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike