Austrijancima manjka gorivo, problemi i za letenje aviona

10.06.2022

10:21

0

Zbog kvara u rafineriji „OMV-a“ u Švehatu u Beču, na aerodromu austrijske prestonice se osećaju prvi problemi u snabdevanju kerozinom

Austrijancima manjka gorivo, problemi i za letenje aviona
Tanjug/Strahinja Aćimović

Incident, koji je onesposobio glavno postrojenje za destilaciju sirove nafte, i time odložio ponovni početak rada rafinerije u Švehatu koja je u remontu od 19. aprila, doveo je do ograničenja u snabdevanju kerozina, piše avioportal Ostrijenvings.

- Zbog tehničkog kvara u rafineriji OMV je snabdevanje kerozinom trenutno ograničeno. Da bi se smanjile posledice po aviosaobraćaj, sve kompanije se mole da izbegavaju punjenje goriva, ako je to operativno moguće - poruka je bečkog aerodroma puštena preko internog komunikacionog sistema za pilote.

Ukoliko dopunjavanje goriva iz operativnih razloga ne može da se izbegne, onda bi prilikom sletanja u Beču trebalo da bude što više goriva u avionu, dodaje se u poruci.

OMV ukazuje da se radi o meri predostrožnosti, jer postoji mogućnost problema u snabdevanju kerozinom.

Inače austrijska vlada je, kako bi osigurala snabdevanje gorivom, zbog odlaganja ponovnog pokretanja rafinerije, oslobodila strateške rezerve dizela i benzina.

Iz „OMV-a“ navode da još nije moguće predvideti kada će rafinerija ponovo početi normalno da radi.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug