„Alibaba“ sad ozbiljno udaren i po kasi: Zbog monopola plaćaju 2,8 milijardi dolara

10.04.2021

07:24 >> 12:18

0

Svetski onlajn trgovački div kažnjen u matičnoj zemlji u nastavku akcije disciplinovanja velikih kompanija

„Alibaba“ sad ozbiljno udaren i po kasi: Zbog monopola plaćaju 2,8 milijardi dolara
Copyright Tanjug/AP/Lisnawati

Kineski trgovinski gigant „Alibaba“ kažnjen je sa 2,8 milijarde dolara zbog monopolskog poslovanja. Kao što je bilo i očekivano, nakon sprečavanja „Alibabe“ da prikupi milijarde dolara na berzi, zvanični Peking je sada i novčano kaznio jednu od najmoćnijih firmi na svetu.

Kineske vlasti pojačavaju kontrolu nad tehnološkim kompanijama, jer je, prema navodima AP, kineski politički vrh zabrinut zbog dominacije najvećih onlajn preduzeća koja se šire i na finansijskom tržištu, i u sferi medicinskih usluga i u drugim vitalnim privrednim granama.

Kompanija „Alibaba“ je konkretno kažnjena jer je “zloupotrebila dominantnu tržišnu poziciju” s ciljem da ograniči aktivnosti konkurenciji koja posluje preko platformi.

Državna služba za kontrolu poslovanja je saopštila da „Alibaba“ ometa slobodan protok robe, zbog čega je izrečena visoka kazna od 2,8 milijardi dolara, ekvivalentna četiri odsto od ukupnih prihoda ostvarenih 2019. godine.

Pročitajte još:

– Alibaba iskreno prihvata kaznu i ubuduće će poslovati usklađeno sa zakonima – navodi se u saopštenju kompanije.

Osnivač i vlasnik kompanije, Džek Ma, jedan od najbogatijih Kineza, privremeno je nestao iz javnosti nakon što je u svom obraćanju prošlog novembra kritikovao kineske propise.

Prethodno je u novembru prošle godine suspendovana inicijalna javna ponuda „Alibabine“ krovne firme „Ant grupe“, nakon što su kineske vlasti promenile propise o mikropozajmicama, na kojima se zasnivala razvojna ideja. Inicijalna ponuda je trebalo da prikupi 35 milijardi dolara.

Pritisak se nastavio i u martu ove godine, kada su kineske prodavnice android aplikacija, uključujući one kojima upravljaju „Huavej“ i „Šaomi“, blokirale su preuzimanja ili uklonile „Alibabin“ „UC pretraživač“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike