Bafetovi saveti za uspeh, ovo je samo jedan od njih: "Kad ste besni, držite jezik za zubima"

07.06.2022

14:57

0

Bafet je otkrio da je mnogo toga naučio od nekolicine ljudi koje naziva herojima

Bafetovi saveti za uspeh, ovo je samo jedan od njih: "Kad ste besni, držite jezik za zubima"
AP19125760168300 - Copyright AP Photo/Nati Harnik

Voren Bafet je jedan od najcenjenijih investitora u svetu, a takođe uživa ugled i zbog njegove životne mudrosti, koju rado deli sa poslovnim svetom, ali i širom javnošću.

Zbog toga se postavlja pitanje kako je američki biznismen stekao znanje koje mu je poslužilo za velika dostignuća o kojima pišu mediji širom planete. U njegovom eseju u knjizi "Getting There: A Book of Mentors“, u kojoj 30 uticajnih lidera deli svoje tajne o uspehu, Bafet je otkrio da je mnogo toga naučio od nekolicine ljudi, koje on naziva herojima, piše CNBC.

Emocionalna disciplina

Jedan od njih je Tom Marfi, bivši izvršni direktor Capital Cities/ABC Inc. Investitor je opisao Marfija kao izuzetno sposobnu poslovnu osobu.

- Nije morao da viče ili nešto slično. Sve je radio na veoma opušten način - primetio je on.

Pre više od 40 godina, napisao je Bafet, Marfi mu je održao lekciju o važnosti prepoznavanja i kontrole svojih emocija.

- Vorene, uvek možeš nekome da kažeš da sutra ide u pakao. To je bio jedan od najboljih saveta koje sam ikada dobio - prisetio se Bafet njegovih reči.

Marfi smatra da je, kada se neko nađe u "vrućoj situaciji”, najpametnija stvar koju može da uradi, da drži jezik za zubima. Prema njegovim rečima, ako izgubite živce, veća je verovatnoća da ćete učiniti nešto zbog čega ćete kasnije zažaliti. I kada jednom kažete, naročito u današnjem tehnološkom svetu, gde sve što izgovorite može postati viralno, ne možete vratiti trenutak.

- Zaboravi na to na jedan dan. Ako se sutra osećate isto, recite im tada, ali nemojte da reagujete u trenutku ljutnje - kazao je Voren Bafet.

Emocionalna inteligencija je ključna

Naučiti kako da upravljate svojim emocijama nije lako, ali vredi vežbati. Ako im dozvolite da divljaju, to može dovesti do donošenja loših odluka i čak može da našteti reputaciji, istakao je.

Bafet ne savetuje ljudima da ne izražavaju emocije. Umesto toga, on je istakao prednosti priznavanja, ispitivanja i njihovog razumevanja. Na taj način se stvara više vremena i prostora za jasnoću, što omogućava donešenje razboritijih odluka.

AP Photo/Nati Harnik
Zna kako treba...: Voren Bafet

Marfijev savet je duboko povezan sa konceptom emocionalne inteligencije. Emocionalno inteligentna osoba poseduje i veštine samosvesti i društvene svesti. Obe su neophodne za razvoj i održavanje dobrih odnosa, jasnu komunikaciju, upravljanje konfliktima i postizanje uspeha.

Bafet to dobro zna. Kao što je Paulin Jan, portfolio menadžerka koja vodi blog o ličnim finansijama, istakla u nedavnom intervjuu za CNBC, Voren je odličan investitor jer nije samo svestan svojih emocija, već je u stanju da shvati i osećanja drugih.

- Investitor prepoznaje da emocije vode igru i koristi svoj uvid u ono što masovno stanovništvo oseća da bi doneo mudre odluke o ulaganju - objasnila je Jan.

Kako ona kaže, vežbanjem emocionalne discipline bićete daleko bolje opremljeni da postignete željene rezultate u životu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike