Protesti upozorenja ispred Fijata u Kragujevcu: Radnici dali rok do ponedeljka

02.06.2022

07:42

0

Deo radnika Fijata okupio se jutros na protestu ispred fabrike „Fijat Krajsler Automobili Srbija“ (FCA), nezadovoljnih dinamikom rešavanja njihovog statusa. Radnici bili fer ali su izmanipulisani, kaže premijerka

Protesti upozorenja ispred Fijata u Kragujevcu: Radnici dali rok do ponedeljka
Tan2022-6-2_83751259_3 - Copyright FOTO TANJUG/ NEBOJSA RAUS

Ispred fabrike na sat vremena okupilo se nekoliko stotina radnika koji su organizovali protest upozorenja bez blokade ulaza u fabriku.

Oni od menadžmenta „FCA“ traže ispunjenje četiri zahteva koja su poslali i Vladi, a u suprotnom najavljuju veće proteste. Dali su rok do ponedeljka da se izađe sa nekim konkretnim rešenjima a poslodavcu je poslata „poruka opomene“ pošto je već prvog dana prekršio dogovor o zamrzavanju socijalnog programa dok traju pregovori.

- Ovih dana smo imali kontakte sa predstavnicima Vlade. Imamo naznake da možemo da napravimo pomake, da situacija bude bolja nego što jeste – rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA, Saša Đorđević.

On je poručio radnicima da ne prihvataju ponudu "Fijata" za odlazak u inostranstvo jer ne postoji nijedan član zakona Srbije po kome radnike mogu da pošalju na rad u inostranstvo, a da mogu, kako je rekao, najdalje do Kraljeva.

- Potvrđeno nam je u kabinetu premijerke da uopšte nema garancija da kada se vratimo iz inostranstva da ćemo raditi ovde električni model - rekao je predstavnik Samostalnog sindikata Fijat plastika Zoran Miljković

Zahtevi Vladi Srbije

Tri sindikata kompanije "Fijat Krajsler Automobili Srbija", koja je deo "Stelantis grupe", predstavnici radnika koji nisu sindikalno organizovani i Samostalni sindikat sestrinske firme "Fijat Plastik", uputili su juče Vladi Srbije i svojoj kompaniji zahteve koji se tiču prava radnika koji će ostati da rade u Fijatu i onih koji će napustiti kragujevačku fabriku i zapretili protestom u slučaju neispunjavanja predloženih mera.

Brnabić: Protest miran, radnici fer ali izmanipulisani

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je do protesta radnika jutros došlo zato što je neko njima "manipulisao". Brnabić je za TV Hepi izjavila da je sa predstavnicima radnika i sindikata iz Kragujevca razgovarala u ponedeljak, i da se nije moglo očekivati da se problemi reše za dva dana.

Premijerka je navela i da će danas razgovarati sa predstavnicima kompanije "Stelantis" o tome zašto su oni sa svoje strane prekršili dogovor sa Vladom, koji je podrazumevao da se izjašnjavanje radnika o odlasku iz fabrike ili odlasku u inostranstvo odloži na deset dana, do 20. juna.

- To nije fer i tu su radnici u pravu. Zahvaljujem radnicima na protestu, bili su izuzetno fer. Bilo ih je oko 300, nisu blokirali fabriku, nisu ništa zatvarali, rekli su da veruju i dalje u Vladu Srbije i da je njihova sudbina u nasim rukama - kazala je Brnabić.

Prvi zahtev se odnosi na zaposlene koji se upućuju na rad u inostranstvo i u njemu je zatraženo da se to čini isključivo u skladu sa srpskim zakonodavstvom, po principu dobrovoljnosti, kao i da se u ugovore o upućivanju na rad u druge zemlje unese da im se garantuje posao po povratku u Srbiju.

Sindikati dalje traže da se za radnike koji prihvate program rešavanja viška zaposlenih odrede otpremnine u najmanjem iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenje treće smene u "Fijatu".

Treći zahtev odnosi se na to da se radnicima koji žele da ostanu u kragujevačkom ogranku Fijata to omogući, uz isplatu naknade koja nije manja od minimalne zarade.

Na kraju spiska zahteva je da se radnicima, koji će biti upućeni kod drugih poslodavaca na teritoriji Kragujevca, garantuje dobrovoljnost izbora te opcije, uz zadržavanje prava ne manjih od onih koja imaju zaposleni u "Stelantisu".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike