Još će se razgovarati o Fijatu, protest zamrznut

31.05.2022

08:09

0

Razgovori o sudbini radnika u „Fijat Krajsler Automobilima“ (FCA) u narednih 10 dana a protest najavljen za danas u Kragujevcu je odložen

Još će se razgovarati o Fijatu, protest zamrznut
profimedia-0109300892 - Copyright Profimedia

Posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, sindikalci i predstavnici radnika kragujevačkog "Fijata" rekli su juče da će narednih 10 dana biti posvećeno traženju rešenja i da odustaju od protesta planiranog za danas.

Sastanak u Vladi Srbije kome su prisustvovale i ministarka za rad Darija Kisić i ministarka privrede Anđelka Atanasković kao i predstavnici Ministarstva finansija, te gradonačelnik Kragujevca, trajao je duže od dva sata a sindikalci kažu da je dogovoreno da se što pre nađe zajedničko rešenje.

Predsednik Samostalnog sindikata „Fijata“, Saša Ðorđević, u izjavi posle sastanka ocenio je razgovor sa premijerkom i ministarkama kao konstruktivan.

- U ovom momentu dogovoreno je da se pronađe što pre rešenje za zaposlene u „Stelantisu“ (matična kuća FCA) i kooperantskim firmama koji su na spiskovima - rekao je on.

Dodao je da će se u narednih nekoliko dana Vlada Srbije uključiti sa svoje strane u rešavanja problema.

Predsednik sindikata „Fijat Plastika“, Zoran Miljković, tvrdi da je u jednom trenutku sve moglo da se otrgne kontroli tokom sastanka, ali nije.

- Direktno smo dogovorili sa premijerkom i sa ministarkama da se zamrzava do 10. juna ucenjivački socijalni program koji je „Stelantis“ ponudio radnicima. Mi ćemo u 48 sati kao sindikati i predstavnici radnika predati naš predlog rešenje Vladi Srbije - rekao je on.

Dodao je da zatim u narednih par dana treba očekivati nove razgovore i dogovor.

- Jedinstven stav sindikata i radnika je da nijedan radnik ne može da dobije otkaz bez svoje dobre volje, odnosno socijalni program može samo da bude na dobrovoljnoj bazi. Sve mimo toga, vodi nas u proteste i na ulicu - rekao je on.

Kako je naveo, sindikalno radnička delegacije je dala reč premijerki da neće u proteste do konačnog rešenja u narednih 10 dana sa Vladom Srbije.

Predstavnik radnika Ðorđe Milojević istakao je da treba da se sindikati i radnici, rukovodstvo i država dogovore oko visine otpremnine.

- Ne slažemo se sa ovom ponudom rukovodstva od 4.000 evra po radniku za 10 godina rada u Fijatu. Tražimo veće otpremnine, i da mi koji hoćemo možemo da ostanemo da radimo - rekao je on.

Članovi radničko-sindikalne delegacije istakli su da su i dalje jedinstveni u zahtevu da primaju 65 posto plate, te da tako ostane do obuke za novi model i početka njegove proizvodnje, koji je najavljen za sredinu 2024. godine.

Dodali su da ne žele da idu u međuvremenu u druge fabrike u kojima nema elektroturbina.
Sindikati i radnici su najavili da će u roku od 48 sati jedinstven zajednički stav sa rešenjima zvanično proslediti predsednici Vlade Srbije, te onda očekuje i konačne pregovore.
Ðorđević je rekao i da je na sastanku spominjana opcija da u Kragujevac bude doveden novi proizvođač automobila, ali detalje nije izneo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike