Vučić: "Nestašica šećera je veštački stvorena, puni su nam hangari i brašna, ulja, pasulja..." (FOTO/VIDEO)

29.05.2022

10:04

0

Autor: J.B.O.

Vučić je obišao skladišta Robnih rezervi u 12.00 sati

Vučić: "Nestašica šećera je veštački stvorena, puni su nam hangari i brašna, ulja, pasulja..." (FOTO/VIDEO)
Aleksandar Vučić (9) - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je obišao skladišta Republičke direkcije za robne rezerve - Skladište generalnog tereta Beograd.

Predsednik Vučić je stigao u skladište Republičke direkcije za robne rezerve - Skladište generalnog tereta Beograd.

Predsednik je tokom obilaska razgovarao sa magacionerima i upravom skladišta, koji su ga upoznali sa stanjem namirnica, ali i raznim sistemima, poput agregata i crpnih stanica, koji omogućavaju da magacin funkcioniše bez obzira na vremenske prilike i nestanke struje.

- Ako sam dobro razumeo imamo 25.000 tona brašna na stanju, i oko 55.000 tona pšenice. I to je samo ono što je naše, bez proizvođača - pitao je Vučić, na šta je dobio potvrdan odgovor.

Obišao je uskladištene namirnice, među kojima su pasulj, pirinač, šećer...

Predsednik je potvrdio da je nestašica šećera veštački stvorena.

- Zato smo vas i doveli ovde da vidite šta imamo u zalihama. Izloženi smo dodatnom pritisku i iz regiona jer se namirnice nabavljaju kod nas. Nisu ni samo oni iz regiona krivi za nestašicu šećera, ali mi smo sve to rešili. Obišao sam sve veće markete i uverio se sam da nemamo što se hrane tiče problema. Imamo preko 11 miliona kilograma šećera, 11 miliona litara ulja, 11 miliona kilograma soli... - naveo je Vučić i dodao da imamo 80 tona pasulja, 70 tona pirinča i to nije sve.

Tanjug printscreen
 

- Potrošili smo 37 miliona evra da bismo kupili ovu robu i izbegli svaku vrstu pritiska - dodao je Vučić.

Predsednik: Imamo dovoljno hrane

- Danas smo vas doveli u prostor Luke Beograd gde je deo naših robnih rezervi. Važno je zbog očekivane teške zime važno da pokažemo građanima da gledamo unapred što se naše budućnosti tiče. Za nas je od presudnog značaja da obezbedimo dovoljne količine enegrenata i zato ćemo da obezbedimo nova skaladišta za dizel i ostalo gorivo. Danas sam razgovarao sa Putinom o skladdištenju gasa - kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima problem za ceo svet je i žitna kriza.

- Kod nas je ova kiša mnogo značila za pšenicu i kukuruz. Mi smo obezbedili dovoljne količine za našu zemlju. Imamo 25.000 tona brašna samo u robnim rezervama. Imamo 54.000 tona pšenice i 94.000 kukuruza. Ne računam šta imamo kod proizvođača. Ovde što vidite je svega 1/15 onoga što imamo samo u Leskovcu - rekao je Vučić. 

Tanjug/Tara Radovanović
 

Država drži svoju reč. Krenula je isplata 100 vera za mlade. Mnogo više je prijavljenih nego pre.

Vučić o važnim razgovorima

Osvrnuo se na sastanak sa Violom von Kramon.

- Ko će šta da mi traži i da me pita, ja na to ne mogu da utičem. Imam i ja šta da kažem. Razmena mišljenja je dobrdošla. Interesuje nas šta von Kramon ima da kaže i saslušaćemo je - istakao je Vučić.

- Sa Putinom sam razgovarao o našim bilateralnim odnosima. Najvažnije za nas je istek gasnog sporazuma posle 10 godina 31. maja. Glavno smo dogovorili za Republiku Srbiju, ubedljivo najolju cenu smo dogovorili u celoj Evropi. Ugovor će biti na tri godine. Platforma i formula koju koristimo će ostati ista - cena će biti veoma povoljna za našu zemlju. Ostaje nam da sa Gaspromom razgovaramo o količinama - kazao je Vučić.

On je pojasnio da će cena tokom zime biti verovatno od 310 do 408 dolara za 1000 kubnih metara, što je ubedljivo najbolja cena.

- Ako računate da je danas negde oko 960 cena gasa, to je zato što je leto. A kada dođe zima to može biti i preko 3.000 dolara. A mi ćemo plaćati 10 puta manje - rekao je predsednik.

Nabavljaćemo gas i ranije da bi napunili skladišta. 

- Danas smo veliki posao završili. Ubeđen sam u sigurnost naših građana mnogo više nego juče - naveo je predsednik.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Razgovarao je sa Putinom i o drugim temama i o Ukrajini.

- Upoznao me je predsednik Rusije i sa tim da postoji Ugovor za mir i na stolu Moskve i Kijeva, ali i drugiih centara moći. Znam da to mnogo interesuje ljude - rekao je Vučić.

Srbija spremna na sve

- Ozbiljna država se bavi i hranom ali i interventnim stvarima, kojima može u trenutku da pomogne svom narodu, kao što mi ovde u skladištima imamo dodatne brane ako dođe do poplava - kazao je Vučić.

O pritiscima vezanim za Kosovo i Metohiju

- Mi se s tim pritscima suočavamo svaki dan. Nije lako održati isti status 90 dana, a mi posle svega imamo istu neutralnu politiku. Kosovo će uvek koristiti protiv nas. Zapad bi značajno osnažilo u poziciji prema Rusiji da mi priznamo Kosovo, ali mi o tome ne možemo da razmišljamo. Trudićemo se da očuvamo naš trenutni stav i politiku koju smo do sada dobro vodili - kazao je Vučić. 

Predsednik kaže da niko ne može dobro da razume poziciju Srbije, i da zato moramo da je čuvamo.

- Uprkos činjenici da se nismo zaklinjali u cvet i u med, mi smo svoju poziciju održali - dodao je on.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta objasnio građanima da će hrane biti dovoljno.

- Hrane će biti dovoljno, a ono što smatramo važnim su mir i stabilnost za našu zemlju - podvukao je Vučić.

On je prokomentarisao izjavu Emanuela Makrona, i rekao da će biti gladi u određenim delovima sveta.

- Jasno je da količine hrane kojima raspolažemo u Evropi neće biti dovoljne za sve. Jasno je da je količina žitarica manja nego što je potražnja. Mi smo na ovo računali, morate da imate u vidu da je žetva pšenice tek u avgustu, i da ćemo tek tada znati konačne količine. U ovom trenutku imamo ogromne zahteve, najviše imamo iz Italije - dodao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike