Nemci lakše dišu: Izbegnuta recesija

25.05.2022

09:45

0

Nemački BDP porastao za 0,2 posto u prvom tromesečju ove godine ali očekuje se pad u tekućem

Nemci lakše dišu: Izbegnuta recesija
Sve mora biti spremno za dolazak velikih zvezda u Berlin - Copyright Profimedia

Nemačka privreda je zabeležila u prva tri meseca ove godine mali rast od 0,2 posto na kvartalnom nivou, pokazuju današnji statistički podaci.

Imajući u vidu da je nemački bruto domaći proizvod u poslednja tri meseca 2021. zabeležio pad od 0,3 odsto, današnji podaci o BDP-u znače da je Nemačka izbegla recesiju.

Pod recesijom se dosad obično podrazumevao ekonomski pad na kvartalnom nivou tokom dva uzastopna tromesečja, mada nova tumačenja, poput onog američkog Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja (NBER), recesiju definišu kao značajan pad ekonomske aktivnosti kroz privredu koji traje više meseci, vidljiv je u realnoim BDP-u, realnom prihodu, zaposlenosti, industrijskoj proizvodnji i prodaji na veliko i malo.

I dalje iznad očekivanog godišnjeg nivoa

Na godišnjem nivou, najveća evropska ekonomija je, prema prilagođenim podacima, porasla do kraja prvog tromesečju na 3,8 procenata, objavio je Federalni zavod za statistiku, Destatis, prenosi Rojters.

Vlada u Berlinu predviđa privredni rast od 2,2 odsto za 2022. godinu.

Stručnjaci predviđaju da će se dvostruki negativni faktori - rat u Ukrajini i kovid - u još većoj meri odraziti na rezultat privrednog rast u tekućem kvartalu koji se završava 30. juna.

Dok su potrošnja domaćinstava i države uglavnom ostali na nepromenjenom nivou kao u prethodnom kvartalu, nemački izvoz je na početku godine opao, a investicije su porasle.
Investicije u građevinarstvo su u prvom tromesečju porasle za 4,6 posto u odnosu na prethodna tri meseca, uprkos povećanju cena, dok su ulaganja u mašine i opremu bila veća za 2,5 procenata.

Sebastijan Dulijen, direktor Instituta za makroekonomsku politiku (IMK), predviđa da će negativni uticaji na rast zbog rata u Ukrajini i korona ograničenja u Kini, koja je prema zvaničnim podacima bila najveći nemački trgovinski partner prošle godine, biti mnogo veći u drugom kvartalu.

Indeks potrošačkog raspoloženja instituta GfK za jun pokazuje blagi rast sa rekordnog minimuma u maju, iako inflacija vrši pritisak na potrošnju domaćinstava.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike