Ubrzati razvoj i smanjiti digitalni jaz: U Beogradu otvoren Međunarodni sajam tehnike

24.05.2022

11:50

0

Pod sloganom "Inovacije pred vašim očima", u Beogradu je danas otvoren 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Ubrzati razvoj i smanjiti digitalni jaz: U Beogradu otvoren Međunarodni sajam tehnike
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Sajam, koji će trajati do 27. maja, u Hali 1 Beogradskog sajma otvorila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je rekla da tehnologije i inovacije predstavljaju poluge za prevazilaženje svake krize i napredak celokupnog čovečanstva.

Istakla je da su nam u vremenu kada se suočavamo sa najvećim globalnim izazovima, krizama nova tehnološka rešenja potrebnija nego ikada.

- Zbog toga je veoma važno da se ova manifestacija održi kako bi pružila mogućnost da razmenom ideja dođemo do novih perspektiva i rešenja - rekla je Matić bi podsetila da je ovo jedna od najstarijih manifestacija koju Beogradski sajam organizuje.

Srbija ulaže u mlade

Navela je da je četvrta industrijska revolucija unela velike promene na polju digitalizacije, doprinela razvoju veštačke inteligencije, promenila način poslovanja, ubrzala naučna i tehničko-tehnološka dostignuća.

- Danas kada slavimo inovacije koje nam je ova grana donela neophodno je da pre svega ulažemo u obrazovanje mladih ljudi na ovom polju, ali i u infrastrukturu zarad efikasnijeg poslovanja i bolje budućnosti svih nas - istakla je Matić.

U tom kontekstu, navela je da je jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pre svega digitalizacija i dodala da digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja predstavlja jedan od vodećih izazova sa kojima se to ministarstvo suočava.

Shodno tome, navela je da je ključni program koji sprovodi resorno ministarstvo izgradnja širokopojasne mreže u ruralnim područjima.

- Do sada smo obezbedili sredstva za približno 1.000 ruralnih naselja sa preko 150.000 domaćinstava koja će dobiti mogućnost brzom pristupu internetu, dok će oko 900 školskih objekata u najruralnijim sredinama dobiti besplatan optički pristup internetu - rekla je Matić i dodala da je vrednost te investicije nešto preko 150 miliona evra.

Kao još jedan kapitalni projekat koji sprovodi resorno ministarstvo navela je projekat "Povezane škole" koji, kaže, za cilj ima potpunu digitalizaciju obrazovnog sistema zarad pre svega podizanja digitalne kompetentnosti i pismenosti konkurentnih mladih generacija u digitalnom dobu.

Dodala je da je kao čvrst oslonac svim tim procesima resorno ministarstvo prošle godine usvojilo Strategiju razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti.

- Time smo učvrstili strateški okvir za unapređenje digitalnih znanja i veština građana, digitalizaciju usluga, poslovanja u javnom i privatnom sektoru, kao i unapređenje informacione bezbednosti građana, javne uprave i privrede - rekla je Matić.

U toku četiri sajamska dana očekuje se učešće oko 500 direktnih i indirektnih izlagača, proizvodnih i projektantskih kompanija, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija i inovativnih pojedinaca iz tridesetak zemalja sveta. Izlagači će predstaviti najnovija tehničko-tehnološka postignuća, prvenstveno u domenu industrijskih tehnologija, digitalizacije proizvodnih procesa i Industrije 4.0.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike