Da li se u Srbiji rodio (tehnološki) jednorog?

08.02.2022

19:41

0

IT sektor u Srbiji 2021. godine ima veći izvoz od poljoprivrede! IT sektor se neprestano razvija, a jedna od osnovnih kockica tog razvoja su i startapi

Da li se u Srbiji rodio (tehnološki) jednorog?
Foto: sifted.eu/articles/european-tech-2021

Startapi, kao što im i samo ime kaže, jesu firme u svom najranijem, nultom periodu razvoja. Kao startup kompanije, krenuli su Google, Facebook, Microsoft i mnoge druge koje su svoj razvoj započele u garaži, sobi ili nekom drugom prostoru sa četiri zida i malim timom entuzijasta i poznavalaca IT-a.

Srbija ima više od 400 registrovanih startap kompanija, njih 74 odsto imaju sedište u Beogradu, dok je drugi grad po broju registrovanih startapa Novi Sad. Da bi startap postao profitabilan, treba da ima jedinstven proizvod, koji će prepoznati finansijeri. 

U Evropskoj uniji, velika sredstva se ulažu u startape. Godišnji izveštaj o tehnološkom napretku (State of the European Tech) već sedam godina unazad prikazuje napredak i količinu ulaganja u startape. 

Prošle godine, u EU je uloženo više od 100 milijardi dolara, a tokom godina stvoreno je 100 "jednorog kompanija", dok je ukupna vrednost tog tehnološkog eko-sistema u EU vredna preko tri biliona dolara.

Foto: sifted.eu/articles/european-tech-2021
 

Tehnološki ekosistem: U ekosistemu stvari rade usaglašeno da bi se obezbedili efikasni procesi. U poslovnom okruženju ljudi, tehnologija i informacije takođe čine ekosistem.

U Srbiji Vlada ulaže značajna sredstva u pokretanje startapa, kako kroz više od 15 Startap centara, tako i kroz četiri Naučno-tehnološka centra (Beograd, Novi Sad, Niš i Čačak) u kojima se ove kompanije razvijaju, rastu i napreduju. U Srbiji više od 35 gimnazija ima specijalizovana IT odeljenja koji realizuju programe za najtalentovanije učenike. Razvojna agencija Srbije ima i otvorene konkurse za davanje podrške startapima.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je 2017. godine, kada je podnosila prvi ekspoze u Narodnoj skupštini Srbije, rekla da će digitalizacija, četvrta idustrijska revolucija i ulaganje u IT sektor biti prioriteti Vlade Republike Srbije. I zaista, danas Srbija ide krupnim koracima napred u razvoju informacionih tehnologija. Vlada Srbije je pre godinu dana donela odluku o formiranju radne grupe za izradu predloga strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije od 2021. do 2025. godine. Zbog svega navedenog i velikog rada i truda uloženog u razvoj i podršku IT sektoru u Srbiji, juče je u Ženevi potpisan ugovor o osnivanju WEF centra u Srbiji, a tom prilikom je  predsednik Svetskog ekonomskog centra Borge Brende rekao: - Srbija je definitivno na putu da postane još prosperitetnija zemlja. U Srbiji će biti više startapa i tehnoloških “jednoroga” u IT sektoru, jer će Centar za četvrtu industrijsku revoluciju privući još više pametnih ljudi.

Foto: PrtScreen https://www.inovacije.srbijastvara.rs
 

"Jednorog kompanija": U IT rečniku "jednorog" je ona kompanija, obično startap, koja je procenjena na vrednost veću od milijarde dolara. U Srbiji zasada ne postoje pouzdani podaci o tome da je ijedna kompanija dostigla status tehnološkog "jednoroga". Smatra se da su kompanije "Nordeus" iz Beograda i "3Lateral" iz Novog Sada na dobrom putu da postanu srpski "jednorozi". Država Srbija stvara mogućnosti i podržava rast IT kompanija.

U ranim fazama razvoja kompanije startupa, izuzetno je važna podrška države i državnih izvora finansiranja, jer mlade kompanije ne mogu uvek da privuku velike fondove da ih finansijski podrže. Kreiranje tehnološkog ekosistema je ključno, i tu veliku ulogu igra država, a Srbija je jedna od najboljih na tom polju, što pokazuju rezultati. Bez državnog ulaganja mnogo duže bi sve trajalo, puno vremena i kapitala bi bilo izgubljeno. Ulaganje države je dobar način da uveća broj startapa u sistemu koji će onda biti interesantan stranim fondovima i kompanijama za investiranje.

Srbija nezaustavljivo ide napred i u pogledu razvoja IT tehnologija, tehnološkog ekosistema i “rađanja jednoroga”.

Foto: Tehnološki Jednorozi 2021. u EU PrtScreen sifted.eu/articles/european-tech-2021
 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi