Cene nafte na klackalici: Prvo skliznule, pa ponovo porasle na više od 114 dolara

17.05.2022

09:39

0

Cena "crnog zlata" menja se iz sata u sat pod uticajem oprečnih informacija sa tržišta

Cene nafte na klackalici: Prvo skliznule, pa ponovo porasle na više od 114 dolara
Profimedia

Cene nafte se od početka ove nedelje kreću gore-dole jer se procene investitora o ponudi i potražnji menjaju iz sata u sat pod uticajem različitih informacija o ekonomskim kretanjima u pojedinim zemljama i regionima sveta i oprečnih izjava zvaničnika o izgledima za uvođenje EU embarga na rusku naftu.

Nakon što se juče na prepodnevnom trgovanju cena "crnog zlata" kretala silaznom putanjom, pa je popodne nafta Brent napravila zaokret ojačavši na više od 112 dolara za barel, sinoć na skoro 115, da bi se jutros vratila na oko 114,1 dolar, pokazuje portal oilprice.com.

Cena Brenta tako je porasla na trgovanju do 17:58 časova po našem vremenu za 1,09 posto na 112,8 dolara za barel, dok je američka nafta WTI skočila za 1,74 procenta na 112,4 dolara po barelu, prema podacima sa portala oilprice.com. WTI se jutros kretao na nivou od oko 113,8 dolara po barelu.

Slabljenju cena nafte juče su doprineli podaci o usporavanju kineske industrijske proizvodnje u aprilu, padu potrošnje stanovništva i rastu nezaposlenosti, kao i spekulacije da će donošenje odluke EU o zabrani uvoza ruske nafte biti odloženo.

Međutim, kasnije tokom dana silazni trend cena je preokrenut pošto je više diplomata iz zemalja 27-članog bloka izjavilo da će već narednih dana biti postignut dogovor o naftnom embargu, što znači da će proizvodnja i isporuke ruske nafte na globalno tržište opasti.

Pored toga, uspon cena podstakla je i velika potražnja američkih rafinerija za sirovom naftom radi povećanja proizvodnje motornih goriva uoči predstojeće letnje sezone putovanja.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti