Stigao novi cenovnik: Evo koliko će koštati benzin na pumpama

06.05.2022

18:17

0

Autor: 24sedam

Ministarstvo trgovine objavilo je novi presek cena naftnih derivata

Stigao novi cenovnik: Evo koliko će koštati benzin na pumpama
profimedia-0639759616 - Copyright Profimedia

Prošle nedelje su naftni derivati, oni čija je cena ograničena novom Uredbom Vlade Srbije koja je usvojena 28. aprila, poskupeli za po čak 10 dinara po litru u odnosnu na prethodnu nedelju. Tako je maksimalna cena benzina BMB 95 na srpskim pumpama iznosila 184 dinara za litar, dok je (običan) evrodizel koštao najviše 206,2 dinara.

Međutim, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je najavio u petak uveče da će cena goriva u Srbiji "ići u rikverc".

Ministarstvo trgovine objavilo je danas nove cene, doduše nešto kasnije nego što je uobičajeno jer stare cene važe do 15 časova, a novi cenovnik obično bude objavljen pre 13 časova. Ipak, danas je "osvanuo" tek uveče, a prema njemu litar benzina BMB 95 u maloprodaji može maksimalno da košta 180 dinara za litar, a evrodizela 202 dinara.

Današnje cene goriva su tako manje nego one od prošle nedelje.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Marža veća za dinar

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata koja je na snazi do 31. maja.

Tako će maloprodajna cena goriva, kao i do sada, biti formirana na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju će utvrđivati Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu biće dodata trgovačka marža koja je veća za dinar i iznosiće sedam dinara po litru.

Takođe, akciza na benzin koja je u prethodnom periodu bila umanjena za 20 odsto sada će biti smanjena za 15 odsto.

S obzirom na to da se konačna maloprodajna cena za naredni period formira i dalje svakog petka u 15 časova za narednu nedelju, i u toku maja imaćemo svake nedelje novi presek cena.

Pixabay
 

 

Nafta nastavlja da "divlja"

Na svetskim berzama ove nedelje cena nafte ponovo "divlja". Rast cene pogurala je izjava predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je u sredu u Evropskom parlamentu iznela detalje o šestom paketu sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, najavljujući potpuno okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

Kako je rekla, plan je da sirova nafta prestane da se uvozi u EU u roku od šest meseci, a derivati od kraja godine. Najava embarga "vratila" je cenu nafte u prvom momentu na preko 108 dolara za barel. "Crno zlato“ nastavilo je da poskupljuje pa je tako danas na berzama postiglo cenu od oko 111,2 dolara, koliko košta barel Brent nafte, dok je cena američke WTI nafte oko 108,5 dolara po barelu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike