Šta je novo u građevinarstvu, vidi se danas na Međunarodnom sajmu u Beogradu (FOTO)

27.04.2022

09:33

0

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 46. međunarodni sajam građevinarstva, kao i Sajam kamena i prateće industrije

Šta je novo u građevinarstvu, vidi se danas na Međunarodnom sajmu u Beogradu (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nema važnije manifestacije koja će pokazati ekonomski napredak i razvoj Srbije od Sajma građevinarstva, rekao je na otvaranju 46. međunarodnog sajma građevinarstva ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Momirović je istakao da su za nama dve teške godine u kojima je građevinarstvo pokazalo da je sposobno da obezbedi stalan priliv investicija.

- Sada je na nama da gledamo kako bi se u budućnosti ovaj istorijski talas investicija srpskog građevinskog sektora nastavio. Vlada Srbije će učiniti sve da finansiranje ovog sektora teče bez problema - rekao je Momirović.

Ambasador Holandije u Srbiji Jost Rejnšes najavio je u maju pokretanje projekta "Zeleni gradovi u Srbiji", a u okviru njega će predstavnici lokalnih samouprava i urbanisti, kao i predstavnici privatnog sektora, otputovati u Holandiju kako bi na tamošnjim primerima videli kako mesta u Srbiji mogu biti zelenija.

Rejnšes kaže da su građevinari u Holandiji ozeleneli zidove i krovove zbog najvećeg izazova 21. veka - klimatskih promena. Ti izazovi moraju se rešavati i novim građevinskim materijalima i održivošću izgrađenog prostora, zbog čega ozelenjavanje zaslužuje posebno mesto u svim novim projektima.

- Koristi koje će imati od ozelenjavanja gradova osetiće se i na zdravlje i na opštu dobrobit, smanjiće se temperatura u gradovima, poboljšaće se kvalitet vazduha i biološka raznolikost, čak će i vrednost nekretnina porasti - rekao je ambasador Holandije.

Na Sajmu građevinarstva posetioci će moći da se upoznaju sa najsavremenijim materijalima, uređajima i alatima koji se upotrebljavaju u građevinarstvu, kao i novim tehnologijama i materijalima koje se koriste u izolaciji od buke i vlage.

Na Sajmu učestvuju 23 zemlje, biće  predstavljene nacionalne izložbe Češke, Turske, Holandije, Austrije, a očekuje se i veći broj izlagača iz Poljske, kao i kompanija koje će izlagati organizovano preko privrednih komora Republike Srpske i Tuzle.

Sajam građevinarstva održava se pod motom „Budućnost u izgradnji“, a traje do 30. aprila u halama Beogradskog sajma i na otvorenom.

Kao prateća manifestacija Sajma građevinarstva održava i Sajam kamena i prateće industrije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike