Još jedna nemačka fabrika u Srbiji: Fišer automotive od danas “kod kuće” i u Jagodini

10.06.2021

09:26 >> 11:54

0

Nemački proizvođač autodelova i opreme visoke klase otvorio pogon u Srbiji

Još jedna nemačka fabrika u Srbiji: Fišer automotive od danas “kod kuće” i u Jagodini
Copyright Fabrika Fišer automotiv u Jagodini, Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nemačka kompanija “Fišer automotiv sistem” otvorila je danas u Jagodini fabriku u kojoj će se proizvoditi autodelovi i dodatna oprema za automobile visoke klase.

Fabrika je svečano otvorena u prisustvu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Džabe idete okolo

Predsednik Vučić je invetitorima iz Nemačke poručio da će država dati podršku toj investiciji

– Daćemo 10 odsto bolju ponudu od drugih, bolje uslove i u subvencijama i u infrastrukturnim radovima, tako da trošite vreme i idete u druge zemlje da pregovarate – rekao je Vučić.

– Verujem da ovo nije kraj, nadam se da će se odlučiti da u Srbiji otvore i fabriku tiplova, gde imaju veći deo proizvodnje. Mi ćemo da pomognemo, a oni trže stabilnost, dobre radnike, kao i niže troškove. Srbija je idealna zemlja za njih i ja sam mu rekao ko god mu ponudi uslove za koje misli da su idealni za investiciju da će Srbija ponuditi za 10 odsto bolje uslove – rekao je Vučić.

Vlasnik kompanije Klaus Fišer najavio je da bi trebalo da broj zaposlenih u Jagodinskoj fabrici dostigne 450 do kraja godine kada stignu sve mašine i potvrdio nameru da se otovri još jedna fabrika.

– Ovde će se proizvoditi ventilacione mlaznice za „Mercedes“, „BMW“ i „Folksvagen“, a razmišljamo o tome da naš najveći proizvodni sektor, tiplovanje, zasnujemo u Jagodini ili negde drugde u Srbiji – rekao je Fišer.

Predsednik Republike poručio je da “država želi svim građanima da obezbedi posao, ako žele da rade”.

Podsetio je da su nemačke kompanije kada su došle u Srbiju zapošljavale su oko 17.000 radnika, dok sada zapošljavaju oko 70.000 ljudi u Srbiji.

Dodao je da su to sve preduzeća sa izvozom od 100 odsto i da će “Fišer” izvoziti za najbolje brendove kao što su “BMW2, “Mercedes”, “Audi”…

Predsednik Fišer automotiv, Klaus Fišer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predstavnici kompanije su upoznali Vučić sa proizvodnim procesom koji je potpuno automatizovan.

– Lično sam zadovoljan što je odluka pala na vašu zemlju. Srbija našoj firmi nudi najbolje uslove. Investiciona klima je vrlo konkurentna, jezičke prepreke ne postoje, nivo posebnih znanja u oblasti automobilske industrije je odličan, interner i mobilna telefonija solidni. Znam neke zemlje EU koje ni blizu tako dobro nisu rešile ta pitanja, u šta ubrajam i moju zemlju Nemačku – rekao je Fišer.

Investicija “Fišera” vredna je oko 40 miliona evra, a u proizvodnoj hali površine 8.000 kvadratnih metara radiće 350 zaposlenih.

“Fišer” je proizvodnju u Jagodini počeo krajem prošle godine u iznajmljenoj hali preduzeća “Visokogradnja inženjering” gde je zapošljavao 100 radnika.

Pročitajte još:

Ta kompanija svoje fabrike ima još u Nemačkoj, SAD-u, Kini i Češkoj gde zapošljava oko 5.200 radnika.

Prošle godine je grupacija Fišer ostvarila promet od 872 miliona evra.

To je červrta inostrana fabrika u industrijskoj zoni u Jagodini, prethodno su svoje proizvodne pogone tu izgradile tri kompanije iz Italije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike