Nova odluka NBS: Menjačnica mora da istakne da je kažnjena i da strane valute proda banci

14.04.2022

11:30

0

Dokaze o izvršenju obaveza ovlašćeni menjač dužan je da pismeno dostavi NBS

Nova odluka NBS: Menjačnica mora da istakne da je kažnjena i da strane valute proda banci
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od kada je Narodna banka Srbije pojačala kontrolu menjačnica, privremeno su zatvorena 132 objekta. Kako u NBS kažu, ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima oduzeto im je privremeno, ali ako se ogluše o odredbe, zatvaranje postaje trajno.

Do ovakve odluke došlo je pošto je NBS obavila kontrolu više menjačnica zbog navoda da su prodavale evro po većem kursu, piše Telegraf.

Prema propisu, menjačnice idu pod ključ do 30 radnih dana ako ovlašćeni menjač ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova, odnosno postupa suprotno odredbama zakona ili propisa. Ako se i posle toga ponovo utvrde nepravilnosti, NBS donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim njegovim menjačkim mestima.

U međuvremenu, izmenjena je odluka, pa tako sada piše da je "ovlašćeni menjač dužan da odmah po prijemu rešenja, to rešenje istakne na vidno mesto na svim menjačkim mestima, kao i da sav efektivni strani novac koji se nalazi na tim menjačkim mestima proda banci, odnosno bankama s kojima ima zaključen ugovor, a da dinare dobijene tom prodajom i gotovinu u dinarima uplati na svoj tekući račun".

Dokaze o izvršenju obaveza ovlašćeni menjač dužan je da pismeno dostavi NBS odmah po tom izvršenju, piše u Odluci NBS u koju je Telegraf imao uvid. Dalje se navodi da ako ovlašćeni menjač ne obavi najmanje jednu obavezu, NBS donosi rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova za kontrolisano menjačko mesto ili za sva menjačka mesta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike