Pušimo "za medalju": Duvandžije u Srbiji ostvaruju rekordne rezultate

12.04.2022

09:35

0

I pored višedecenijske kampanje za smanjenje pušenja, duvanska industrija u Srbiji i dalje ima odlične rezultate

Pušimo "za medalju": Duvandžije u Srbiji ostvaruju rekordne rezultate
Copyright Profimedia

Srbija je i dalje meka za proizvođače cigareta, pokazuju zdravstvena istraživanja ali i finansijski rezultati velikih duvanskih firmi.

Prema poslednjem istraživanju Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije, 2020. godine pušilo je cigarete, cigare, lule i moderne „bezdimne“ i slične elektronske cigarete 36 odsto punoletnih stanovnika Srbije.

Danas bi rezultati verovatno bili i veći, jer dvogodišnja pandemija i s njime povezana ekonomska kriza sigurno su uticali na živce stanovnika Srbije a oni se tradicionalno „smiruju“ cigaretama.

Niški "Amerikanci" obaraju rekorde

Na takav zaključak upućuju i najnoviji podaci o finansijskom uspehu najvećeg domaćeg proizvođača cigarete, niške fabrike "Filip Morisa" (Philip Morris Operations).

Američka firma ostvarila je rekordne poslovne rezultate u 2021. godini, pokazuje godišnji finansijski izveštaj kompanije a saopštila je danas brokerska kuća "Momentum".

Kompanija je imala poslovni prihod 25,7 milijardi dinara (oko 218 miliona evra) što je povećanje od 8,1 odsto, dok je poslovna dobit porasla 11,3 odsto na 6,36 milijardi dinara. Neto dobit je uvećana za 10,8 odsto na 5,39 milijardi dinara usled nešto lošijeg rezultata iz finansiranja.

Ovakvi rezultati ostvareni su uz pomoć sve većih cena cigareta, delom zbog inflacije a delom zbog usklađivanja visine akcize sa onom u EU.

"Filip Moris" je zadržao minimalnu zaduženost i protekle godine, dok je pozicija gotovine na kraju decembra iznosila 6,83 milijarde dinara, što je 10,8 odsto više u odnosu na kraj 2020. godine.

Rat u Ukrajini, kako je navela ta kompanija do objavljivanja finansijskog izveštaja "nije značajno uticao na poslovanje, a buduće efekte teško je predvideti".

Kompanija je akcionarima redovno delila celokupnu dobit i ukoliko to bude slučaj i ove godine vlasnici prioritetnih akcija kojima se trguje na Beogradskoj berzi dobiće dividendu od oko 486 dinara po akciji, što je prinos od 7,3 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike