Evropa na kolenima: Cena gasa vrtoglavo raste posle Putinove odluke o "neprijateljskim zemljama" (VIDEO)

23.03.2022

15:22

0

Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) skočila je na holandskom TTF čvorištu za skoro 20,3 posto

Evropa na kolenima: Cena gasa vrtoglavo raste posle Putinove odluke o "neprijateljskim zemljama" (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cena gasa u Evropi premašila je 1.350 dolara za 1.000 kubnih metara nakon naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina da se "neprijateljskim zemljama" gas prodaje samo za rublje.

Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) skočila je na holandskom TTF čvorištu za skoro 20,3 posto na 1.353 dolara za hiljadu kubika, ili na 118,75 evra po MWh po trenutnom kursu evro/dolar, prema podacima sa londonske ICE berze, izeštava Tas s.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Putin je ranije danas rekao da Rusija neće prihvatati plaćanje za isporuke prirodnog gasa u „kompromitovanim“ valutama, uključujući dolare i evre, i da će preći na plaćanje u rubljama, dodaje ruska agencija.

Ruski lider je precizirao da će se predstojeće izmene gasnih ugovora sa "neprijateljskim zemljama" ticati samo valute plaćanja, koja će biti promenjena u rusku rublju.

Putin je naložio vladi da izda odgovarajuću direktivu Gaspromu o izmenama postojećih ugovora. Ministarstvo finansija i ruska centralna banka bi trebalo u roku od nedelju dana da utvrde proceduru po kojoj će uvoznici gasa kupovati rublje na domaćem tržištu.

Lajen: Sutra sa Bajednom o isporukama američkog gasa u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će sutra tokom samita lidera EU, kojem će prisustvovati i američki predsednik Dzosef Bajden razgovarati sa njim o isporukama prirodnog tečnog gasa iz SAD kako bi se obezbedila energetska nezavisnost EU od ruskih goriva.

- Sutra ću razgovarati s predsednikom Bajdenom kako da damo prioritet isporukama prirodnog tečnog gasa iz SAD u EU u narednim mesecima. Ciljamo i na postizanje dogovora o dodatnim zalihama za sledeće dve zime - poručila je Lajen.

Tanjug/AP photo
 

Predsednica Evropske komisije je pred Evropskim parlamentom ocenila da je energetska politika isto što i politika bezbednosti i da EU ubrzano ide ka značajnom smanjenju uvoza gasa iz Rusije, koji se, prema stavu Komisije, može postići radom na obnovljivim izvorima, uključujući hidrogen i biogas, ubrzanjem investicija u energetsku efiksnost i prelaskom na sigurne dobavljače gasa širom sveta.

Lajen je pozvala zemlje članice da po ugledu na mehanizam nabavke vakcina uspostavljen tokom pandemije zajedno rade na nabavci gasa, ali i na međusobnom deljenju rezervi iz skladišsa.

- Umesto da se međusobno takmičimo i tako dizemo cene, treba da zajedno kupujemo gas, a ne da to posebno svaka od 27 država članica radi za sebe - kaže Lajen.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike