"Otpori promenama, ali čeka nas revolucija energetskog sektora"

08.03.2022

12:10

0

U toku je izrada nacionalnog plana za klimu i energetiku, a radi se i strategija razvoja energetike Srbije do 2050. godine, najavila je ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović

"Otpori promenama, ali čeka nas revolucija energetskog sektora"
Tan2022-3-8_12154476_1 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Potpredsednica vlade i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da će sva državna energetska preduzeća uprkos određenim otporima morati da prihvate promene, pošto i našu zemlju čeka prava "revolucija" u energetskom sektoru.

- Kada se prave određene promene, normalno je da postoje otpori i treba da ih svedemo na najmanju moguću meru i realizujemo planove - istakla je Mihajlovićeva na Kopaonik biznis forumu.

Ona je rekla da je rad tog ministarstva veoma transparentan i da su uvek otvoreni za svaki predlog.

- Državna preduzeća moraju da sprovode politiku države bez obzira na određene otpore. Pričamo o energetskoj revoluciji i promeni energetske infrastrukture - istakla je ona i dodala da ćemo uskoro možda pržiti jaje na vodonik, koristiti električna vozila i slično, što nas sve čeka u budućnosti.

Kazala je da je u toku izrada nacionalnog plana za klimu i energetiku. Ministarka je rekla da će uskoro biti predstavljen i predlog šest energetskih scenarija koji će biti na javnoj raspravi i da će nova vlada usvojiti jedan. Takođe, radi se i strategija razvoja enegetike Srbije do 2050. godine.

- Završićemo sve i mislim da mora da bude mnogo više struke i znanja na određenim pozicijama, ovo je potpuno druga dimenzija energetike - istakla je ona.

Napomenula da je u našoj zemlji, na primer, projektovano da ide uglja po megavat času 1,2 tone, ali da se troši i do 1,8 miliona tona zbog čega mora da se dodaje mazut koji je prljav energent.

Ona je kazala da su investicije energetskom sektoru bile male, na primer za 10 godina je uloženo nešto manje od 300 miliona evra kada je reč o visokom naponu, zatim da su veliki gubici na nivou distributivne mreže, više od 12 odsto, dok u zemalja EU to iznosi između dva i četiri odsto.

Kako je istakla, rešenje je u novim kapacitetima i reverzibilnim hidroelektranama kao što je Ðerdap 3, Bistrica i drugi.

Kada je reč o gasnim elektranama, dodaje da će se tek videti da li su nam potrebne i da je ona skeptična po tom pitanju jer nam to, kako kaže, oduzima energetsku bezbednost. Ministarka je rekla da će uslediti javna rasprava o korišćenju nukelarne energije i da to može da bude jedan od izvora energija koji nam je potreban za balansiranje.

Kada je reč o nafti i gasu, ona kaže da sada imamo dva pravca dotoka gasa, ali da je ozbiljno pitanje diverzifikacije izvora snabdevanja pošto sada imamo samo jednog snabdevača. Ona je rekla da je Srbija počela da gradi gasni interkonektor sa Dmitrovgradom kako bi mogla da se veže i za druge dobavljače.

- Svaki građanin treba da oseti koristi energetske tranzicije i zelene ekonomije, a javna preduzeća će morati da sprovedu strategiju države, bez obzira na sitne otpore koje treba staviti sa strane. Imamo plan i podršku države i moramo da se okrenemo što pre novim investicijama u ovom sektoru - poručila je Mihajlovićeva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike