Evropa ispašta zbog sukoba u Ukrajini: Cena gasa dostiže nove rekorde

02.03.2022

08:48

0

Autor: 24sedam

Cena gasa se bliži novim rekordi u Evropi ─ preskočila je 1.700 dolara, iako Rusija isporučuje više gasa nego proteklih nedelja. Nemci se spremaju za nestašicu

Evropa ispašta zbog sukoba u Ukrajini: Cena gasa dostiže nove rekorde
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cena gasa u Evropi tokom trgovanja na berzi u sredu porasla je iznad 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od 23. decembra 2021. godine.

Podaci londonske berze ICE pokazuju da je gas poskupeo 22,5 odsto.

Screenshot:theice.com
Cena gasa se vraća na rekordnu: Skok na holandskom čvorištu

U sredu ujutru cena aprilskih fjučers ugovora na TTF čvorištu u Holandiji dostigla je 1.713 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je u dan pre trgovanje završeno na nivou od 1.418 dolara, prenosi Sputnjik.

Ovo je najviša cena od početka godine a rekordna cena zabeležena je 21. decembra 2021. godine – 2.138 dolara za hiljadu kubnih metara, i to bez ratnih sukoba Evropi samo na osnovu energetske krize nastale zbog kovida.

Ovakav skok cene gasa posledica je nervoze na tržištu zbog razbukvatanja ratnih sukoba Rusije i Ukrajine ali i sve žešćih sankcija Zapada prema Moskvi.

Osim teške političke situacije oko Ukrajine, ove nedelje u Evropi se beleži blagi pad temperature, što pogoduje manjoj potrošnji ali i naglo smanjenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora – vetrogeneracije, što daje dodatni pritisak na cenu gasa.

Austrija: Rusi isporučuje

U ovom trenutku Rusija i dalje isporučuje gas, čak i nešto više, saopštila je ministarka privrede Austrije Margarete Šrambek.

žOna je kazala da, najverovatnije, Rusija želi da iskoristi još postojeći jednostavniji postupak za plaćanje.

Šrambek je izrazila uverenje da će Austrija, i nakon što Rusija bude isključena iz međunarodnog platnog prometa, moći da kupuje gas.

- I ako veće ruske banke budu isključene iz SWIFT-a, pojedina plaćanja će moći da se obave ručno, to je kao da idete u banku i plaćate na šalteru, umesto da sprovedete digitalni transfer - objasnila je austrijska ministarka.

Nemačka se sprema za nestašice

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je danas da se ta zemlja pripremila u slučaju da Rusija prekine da izvozi gas u Nemačku.

U razgovori za radio Dojčklandfunk, Habek je na pitanje šta bi vlada uradila ako Rusija zaustavi izvoz gasa, odgovorio: „Spremni smo za to. Nema opasnosti za sadašnju zimu i leto", prenosi Rojters.

Dodao je da će za sledeću zimu biti preduzete dalje mere, pominjući u tom kontekstu planirane nove zakone na nivou EU koji će obezbediti puna skladišta gasa za zimu.

- Dakle, takođe preduzimamo mere predostrožnosti za najgori scenario koji se još nije desio jer Rusi isporučuju - rekao je Habek.

Naveo je da bi prema gorem scenariju Berlin mogao da zadrži „elektrane na ugalj, kao rezervu, možda čak i da ih ostavi da rade“, ali da je vlada posvećena prelasku na obnovljive izvore energije u srednjem roku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike