Vlada Srbije ograničila cenu gasa: Usvojene odluke u cilju zaštite građana i privrede

03.03.2022

16:43

1

Cilj Uredbe je i otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize

Vlada Srbije ograničila cenu gasa: Usvojene odluke u cilju zaštite građana i privrede
gasovod profimedia-0028885533 - Copyright Profimedia

Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sednici da se formiraju radne grupe za praćenje stanja na privrednom i finansijskom tržištu i stabilnog, kontinuiranog snabdevanja hranom i energentima.

Vlada je takođe usvojila Uredbu o privremenom ograničavanju cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. Uredbe je doneta zbog globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a cilj je da se obezbedi sigurno snabdevanje tržišta da se zaštite privreda i građani koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

Cilj Uredbe je i otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom.

Zato je bilo neophodno da se onima koji se bave snabdevanjem prirodnim gasom i snabdevanjem na veliko obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Takođe, bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine, jer su ti energetski subjekti prinuđeni da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca.

Vlada je danas za vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije imenovala Miroslava Tomaševića.

Usvojen je i zaključka o saglasnosti za pokretanje postupka prijavljivanja Srbije za članstvo u Evropskom društvenom istraživanju Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura. Razlozi za članstvo Srbije u ovom konzorcijumu su brojni, a među njima su i to što će Evropsko društveno istraživanje proširiti druge nacionalne izvore u društveno-političkom razvoju, a visokokvalitetna metodologija ranije korišćena prilikom primene EŠ u Srbiji u prethodnim rundama biće usavršena i promovisana kao primer najbolje prakse za ispitivanja javnog mnjenja, uz druge brojne pogodnosti od značaja za oblast društvenih istraživanja.

Usvojena je i Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini, kako bi se korisnicima što pre omogućilo da ostvare pravo na podsticaje, u cilju efikasnije realizacije dodeljenih subvencija, odnosno usklađivanje sa dinamikom isplate podsticaja.

Utvrđeni su i elementi za zaključivanje sporazuma između vlada Srbije i Angole o međusobnom ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, što je značajni korak u pravcu stvaranja što povoljnijih uslova za dalje unapređenje političkih odnosa i bilateralne saradnje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike