Održana sednica, dobre vesti: Dovoljno energenata, stabilizuje se elektroenergetski sistem

22.12.2021

16:56

0

Na sednici je saopšteno da prenosni i distributivni sistemi funkcionišu bez problema, sa tekućim održavanjem, a smanjen je i uvoz električne energije, što je direktna posledica vraćanja u rad svih blokova u TENT-u i TE Kostolac

Održana sednica, dobre vesti: Dovoljno energenata, stabilizuje se elektroenergetski sistem
Pixabay

Proizvodnja električne energije u termoelektrana ide ka dostizanju punog kapaciteta, svi blokovi su u sistemu i obezbeđen je dovoz dovoljne količine uglja sa kopova i povećana je potrošnja ovog energenta, rečeno je danas na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sednici Radne grupe, kojom je predsedavala potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, predstavljani su najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji.

Prema informacijama iz JP EPS, rečeno je da, u slučaju niskih temperatura i povećanih količina padavina, postoji plan za rešavanje eventualnih problema kako bi se sprečio zastoj u radu i ispad blokova sa mreže, saopšeno je iz kabineta Mihajlovićeve.

Na sednici je saopšteno da prenosni i distributivni sistemi funkcionišu bez problema, sa tekućim održavanjem, a smanjen je i uvoz električne energije, što je direktna posledica vraćanja u rad svih blokova u TENT-u i TE Kostolac.

Printscreen/YouTube
 

Na sednici je razmatran plan o nabavci dodatnih količina energenata, kao i o snabdevenosti tržišta svim energentima.

Kada je reč o radu Beogradskih elektrana i toplana u Srbiji, daljinsko grejanje funkcioniše bez većih kvarova, a obezbeđena je i dovoljna količina energenata za nesmetan rad do kraja zimske sezone.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnika kabineta predsednice Vlade, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća „Srbijagas”, Elektroprivrede Srbije”, AD „Elektromreže Srbije”, „Elektrodistribucije“, „Naftne industrije Srbije” a.d, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug