Da li će ugroziti dolar: Juan dobija na popularnosti posle rekordnog porasta upotrebe ove valute

19.02.2022

20:00

0

Upotreba je porasla u poslednja tri meseca nakon što su međunarodni fondovi otkupili više kineskih državnih obveznica

Da li će ugroziti dolar: Juan dobija na popularnosti posle rekordnog porasta upotrebe ove valute
"Borba" dolara s juanom - Copyright Profimedia

Kineski juan se sve više nameće kao željena valuta za globalna plaćanja, sa međunarodnim transakcijama koje su dostigle najviši nivo u istoriji.

Isplate u renminbiju, koje je drugo ime za ovu valutu, skočile su na rekordnih 3,2 odsto tržišnog udela, prema podacima Društva za svetske međubankarske finansijske telekomunikacije, probijajući svoj prethodni maksimum iz 2015. godine koji je proizašao iz devalvacije valute u pokušaju da se poveća izvoz.

Rusi plaćaju juanima

Upotreba je porasla u poslednja tri meseca, pošto su međunarodni fondovi otkupili više kineskih državnih obveznica, čime je njihov udeo rekordno porastao, a usred odluke proizvođača gasa "Gasprom njefta“ da, umesto dolarima, juanima plati gorivo za ruske avione na kineskim aerodromima, prenosi Blumberg.

Guverner Narodne banke Kine Ji Gang pozvao je u sredu ekonomije u usponu da promovišu upotrebu lokalnih valuta na skupu Grupe 20 centralnih banaka, što je podsetilo na sličnu inicijativu Indonezije da se manje oslanja na dolar kako bi se umanjio rizik od povlačenja stimulacija koje su obezbedile Federalne rezerve (Fed).

Juan će biti jedan od najvećih dobitnika jer, kako je rekao je Alvin T. Tan, šef FX strategije za azijske valute u Rojal banci u Kanadi u Hongkongu, trgovina između različitih azijskih zemalja i Kine raste, a veći deo je denominiran u juanima.

Profimedia
 

Udeo juana u svetskim transakcijama je dostigao rekordni nivo u januaru.

Razlike u politici

Rastuća popularnost juana bi takođe mogla da pruži dodatnu podršku dobrima denominiranim u toj valuti, čak i kada se dobit za Kinu u odnosu na SAD sužava zbog razlika u politici između dve nacije. Kinesko tržište obveznica moglo bi da zabeleži priliv od 700 do 800 milijardi juana (od 110 milijardi do 126 milijardi dolara) 2022. godine, u poređenju sa 755 milijardi juana prošle godine, prema rečima Beki Liu, šefice kineske makro strategije u Standard Chartered Bank Plc.

Profimedia
 

Ona očekuje da će juan u julu dobiti veći udeo u ponovnoj proceni fonda specijalnih prava vučenja od strane Međunarodnog monetarnog fonda. Trgovinski sporazum o regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu koji produbljuje kineske regionalne spoljnotrgovinske veze takođe će podstaći zemlje članice da povećaju imovinu u juanima zbog dalje ekonomske integracije sa Kinom, navela je ona u objavi od srede, prenosi Blumberg.

Evro posustao...

Valuta je zadržala četvrto mesto u poslednja dva meseca, u poređenju sa oktobrom 2010. godine kada je bila 35. najpopularnije sredstvo razmene za plaćanja i kada je počeo da ga prati Swift, koji obrađuje poruke o međunarodnom prometu za više od 11.000 finansijskih institucija u 200 zemalja.

Uprkos skoku na rang-listi i velikom povećanju tržišnog udela u poslednjih 12 godina, renminbi je i dalje manje popularan od svojih etabliranih kolega, posebno američkog dolara i evra.

Dolar je zadržao prvo mesto u januaru, poziciju koju drži od juna, iako je njegov tržišni udeo pao na 39,9 odsto sa 40,5 odsto, koliki je bio u decembru. Evro je takođe posustao, ali je ostao na drugom mestu. Među prvih pet su još i britanska funta i jen, na trećem i petom mestu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike