Severni tok 2 nije zaustavljen! "Nadamo se da politički razvoj situacije neće biti takav..."

23.02.2022

21:14

0

Prve informacije da je zaustavljen izgleda da nisu bile proverene, već je odložena je njegova sertifikacija

Severni tok 2 nije zaustavljen! "Nadamo se da politički razvoj situacije neće biti takav..."
Tan2022-2-22_11143243_0 - Copyright AP Photo/Michael Sohn

Severni tok 2 nije u potpunosti zaustavljen, nego je odložena njegova sertifikacija, izjavio je Mihael Harms, izvršni direktor Istočnog komiteta nemačke privrede, udruženja koje objedinjuje nemačke privrednike u Istočnoj Evropi i na postsovjetskom prostoru.


- Verujem da je nemačka vlada postupila veoma mudro... nije dugo čekala da Amerikanci uvedu takozvane sekundarne sankcije, jer bi nam to bilo još teže. I drugo, ovo nije konačno zatvaranje gasovoda, ovo je odlaganje procesa sertifikacije - rekao je Harms za HR-Info.

Prema njegovim rečima, isključivanje Rusije iz međunarodnog međubankarskog sistema za prenos informacija i plaćanja SVIFT bio bi vrlo radikalan korak, zbog čega nemački biznis čini sve što može da se to ne dogodi.

- Nadamo se da politički razvoj situacije neće biti takav, iako bi sankcije protiv velikih ruskih banaka, o kojima se takođe stalno razgovara, imale isti efekat - rekao je Harms.

On je istakao da nemačka spoljna trogina "mora da se finansira, novčani tokovi se ne smeju zaustavljati, a akreditivi i garancije moraju biti izdati".

- Sve ovo zahteva snažan finansijski sistem, pa bi takve finansijske sankcije bile poslednja mera kojoj bi trebalo pribegavati - dodao je Harms.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da Amerika uvodi sankcije protiv kompanije operatera gasovoda „Severni tok 2“.

Spremni smo i za druge korake u slučaju dalje eskalacije u vezi sa Ukrajinom, poručio je on.

- Kroz njegove poteze, predsednik Putin je omogućo svetu ogroman podsticaj da se udalji od ruskog gasa i krene ka drugim formama energije - naveo je Bajden.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike