Zapad povlači pare iz Rusije: Glenkor prodao udeo u Rusnjeftu

15.02.2022

09:02

0

Kompanija „Glenkor“ je prodala udeo u „Rusnjeftu“ (RussNeft), okončavši dve decenije ulaganja koja su anglo-švajcarskoj firmi omogućila trgovinu ruskom naftom

Zapad povlači pare iz Rusije: Glenkor prodao udeo u Rusnjeftu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Švajcarski „Genkor“ više neće trgovati milionima barela ruske nafte kada se u prvoj polovini ove godine okonča prodaja udela u „Rusnjeftu“.

Prodaja dela naftne kompanije, na kojoj se radilo godinama otkako je „Glenkor“ promenio najviši menadžment, najavljena je u decembru 2021. a u toku je dobijanje regulatornih odobrenja, saopšteno je iz kompanije, prenosi Rojters.

Vreme prodaje, kako primećuje britanska agencija, koincidira s najvećim tenzijama između Moskve i Zapada od kraja Hladnog rata, zbog čega neke zapadne kompanije nastoje da smanje izloženost riziku s ruskom imovinom.

„Glenkor“ nije naveo razlog za otuđenje vlasničkog udela i nije otkrio kupca niti vrednost transakcije.

„Rusnjeft“, koji proizvodi oko 130.000 barela nafte dnevno, suočio se s teškim periodom otkako je Evropska unija uvela prošle godine sankcije vlasniku te kompanije Mihailu Gucerijevu zbog bliskih veza sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Sankcije su napravile problem „Rusnjeftovom“ izvozu nafte, pri čemu je „Glenkor“ nekoliko meseci preskočio kupovine od ruskog partnera.

„Glenkor“ je pomogao Gucerijevu da od početka 2000-ih podigne „Rusnjeft“ u Top 10 ruskih proizvođača "crnog zlata" finansirajući ekspanziju te kompanije u zamenu za prava na izvoz nafte.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike