Snabdevanje gasom u Srbiji stabilno uprkos krizi u svetu!

30.01.2022

17:55

0

Za dodatne količine koje se uvoze zbog velike potrošnje, Srbija, kako je naveo, plaća tržišnu cenu

Snabdevanje gasom u Srbiji stabilno uprkos krizi u svetu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srbija gas dobija preko Balkanskog toka što znači da ćemo imati stabilno snabdevanje ovim energentom, iako je energetska situacija u svetu opterećena političkom krizom između Rusije i NATO u Ukrajini, što dovodi do neizvesnosti na evropskom tržištu i utiče na rast cena nafte i gasa, izjavio je Petar Stanojević, specijalni savetnik potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.


On je gostujući na televiziji Hepi rekao da je povećanje rezervi gasa, nafte i naftnih derivata u skladištima u Srbiji neophodno kako bi se u budućnosti izbeglo da krize izazvane u drugim zemljama utiču na stabilnost tržišta u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva rusdarstva i energetike.

- Ukoliko dođe do eskalacije krize u Ukrajini, sigurno je da možemo da očekujemo dalji rast cena gasa i nafte na evropskim tržištima. Mi ćemo imati dovoljno gasa, jer ga dobijamo preko Balkanskog toka, a ugovorom koji postoji sa Gaspromom imamo i cenu koja je niža od tržišne - kazao je Stanojević.

Za dodatne količine koje se uvoze zbog velike potrošnje, Srbija, kako je naveo, plaća tržišnu cenu.

- Naftu uvozimo iz Iraka i na tom planu, što se tiče snabdevenosti neće biti problema. Obnovili smo donekle rezerve gasa, što se tiče nafte i naftnih derivata imamo rezerve za 30 dana, ali u budućnosti moramo da povećamo kapacitete kako bismo mogli da imamo kontrolu nad cenama. U svakom slučaju, najvažnije je da je obezbeđena dovoljno količina energenata za naše tržište - istakao je Stanojević.

On je rekao da pored nestabilne političke situacije u Ukrajini, na cenu nafte i gasa utiče i povećanje potražnje u Evropi, kao i strukturni problemi koji su u vezi sa nedovoljnim istraživanjem i ulaganjem u nove izvore u svetu.

- To će biti problem i u budućnosti, ali ako govorimo kratkoročno, cene gasa i nafte sigurno do aprila neće padati. Tada možemo da očekujemo stabilizaciju, ali u međuvremenu, s obzirom na to da su evropska skladišta na 40 do 50 procenata ispunjenosti, u slučaju ledenih dana možemo da očekujemo dalji rast cena. Situacija u Ukrajini otvara i druge probleme, jer Rusija snabdeva Evropsko tržište sa 40 odsto gasa i 30 procenata nafte. Ako dođe do prekida u isporuci, Evropa neće moći brzo da se oporavi - rekao je on.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike