(Ne)očekivano: Vrednost građevinskih radova opala za petinu

10.11.2020

14:25 >> 14:58

0

Kao što su pojedinci sa tržišta nekretnina i najavljivali, i građevinarstvo u Srbiji sustiže korona

(Ne)očekivano: Vrednost građevinskih radova opala za petinu
Copyright Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Vrednost građevinskih radova izvedenih u Srbiji u trećem tromesečju ove godine opala je u odnosu na isti period prošle godine, i to znatno.

U tekućim cenama zabeležen je pad za 18,9 odsto, a u stalnim cenama (vezanim za repernu godinu) za 17,2 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Ovakav razvoj situacije najavljavan je sa tržišta nekretnina, iako se kosio sa optimizmom koji je dolazio iz državnih krugova. Kao što je i portal 24sedam pisao, rast u sektoru građevinarstva, koji je bio veliki i u vreme prvog i drugog talasa epidemije, bazirao se na projektima i radovima koji su započeti „pre korone“.

Sada je taj talas posustao i gradi se manje, bar u privatnom sektoru, dok je država zadržala dinamiku na infrastrukturnim projektima, poput auto-puteva.

Već pad izdatih građevinskih dozvola, koji je objavljen u septembru sa podacima za jul, pokazao je da se investitori ustežu da pokreću nove projekte dok ne budu malo sigurniji na koju stranu „duva“ epidemija.

U septembru je objavljeno da je za prvu polovinu 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne, za 3,5 odsto opao broj zahteva za građevinske dozvole upućenih APR-u.

Tada je ostao isti ukupan broj zahteva za građevinske i druge radove u građevinarstvu ali, kako nam je rekao Igor Manjenčić iz Mojanekretnina.rs, tek meseci koji slede će pokazati pravo stanje stvari.

Gradi se samo Beograd

Posmatrano prema regionima, u Beogradu je vrednost izvedenih radova u trećem kvartalu povećana za 2,8 odsto, dok je u ostalim delovima Srbije opala.

Pročitajte još:

Resetovanje ili napredovanje: Šta pobeda Džozefa Bajdena menja za srpsku ekonomiju?

Izvršitelji trljaju ruke: Stižu na naplatu stari dugovi, neki i zastareli

Pad je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji iznosio 6,3 odsto, u Vojvodini 22,1 odsto, a u južnoj i istočnoj Srbiji 47,1 odsto.

Od ukupne vrednosti građevinskih radova, 95,8 procenata je izvedeno na teritoriji Srbije, a preostalih 4,2 odsto na gradilištima u inostranstvu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike